DE AANKOMST 


Shaun Tan • Querido
128 p. (HC)
Meer dan woorden kunnen zeggen

Boekenuitgever Querido waagt zich met De Aankomst voor het eerst aan een heus stripverhaal. Shaun Tan heeft een pracht van een tekstloze vertelling gemaakt. Een man verlaat zijn gezin om in het buitenland een toekomst te maken. Op een ingenieuze manier laat Tan de lezer toe om op een directe manier die vreemdheid van het nieuwe insurance for xanax land te ervaren. De taal en de gewoonten van dat nieuwe vaderland ogen immers heel vreemd en onaards, maar gaandeweg ontdekt het hoofdpersonage de maatschappij in zijn nieuwe thuis. Zijn moedige en ontroerende zoektocht vormt de rode draad door De Aankomst.


Tan kiest in dit album voor een licht surrealistische aanpak. Alles wat gebeurt, lijkt op het eerste zicht bijzonder ongewoon door vreemde taaltekens en fabeldieren die door het verhaal lopen. De auteur slaagt erin om het thema van migratie op een ongedwongen manier aan de lezer te brengen. Toch gaat het hier zeker niet om een politiek stripverhaal. Nergens hangt Tan de politiek correcte betweter uit, hem gaat het louter om de ervaringswereld van de migrant zelf.

Visueel is De Aankomst evenzeer een staalkaart van het fenomenale talent van Shaun Tan. Hij studeerde Grafische Kunsten en werkte sindsdien afwisselend als concept designer voor animatiefilms als Ice Age, Toy Story, Finding Nemo, Cars en tekenaar van hoofdzakelijk geïllustreerde kinderboeken. De Aankomst is zijn eerste creatie die zo dichtbij het stripverhaal aanleunt. Het verhaal baadt in een wat nostalgische sprookjessfeer door de bruine tinten. Tans realistische mensenfiguren contrasteren mooi met de cartooneske dierenfiguren en bijna iconische afbeeldingen van de stad. De Aankomst is ook een verhaal dat alle leeftijden kan aanspreken. Tan geeft immers veel ruimte aan het uitdiepen van zijn persoonlijke migratiethematiek. Tans vader emigreerde zelf immers naar Australië. Shaun Tans verhaal over afscheid en ontmoeting is onmiskenbaar een parel.

> MARC BASTIJNS — november 2008