Bibliografie van Reinhart Croon
• Just
HUNKER BUNKER 1
Het Roze Gevaar


Reinhart Croon • Bries
64 p. (SC)
116 keer geboeid

Al geruime tijd publiceert Reinhart Croon op zijn website www.hunkerbunker.be afleveringen van zijn strookjesstrip Hunker Bunker. Het was zijn deelname aan de Stripstrijd-wedstrijd georganiseerd door Focus Knack. Hij won er de prijs van het publiek mee, maar dat gaf hem geen recht op publicatie in het weekblad. Voor wie net zoals ons niet houdt van het lezen van strips op het internet is er nu deze eerste bundeling. En zolang Reinhart er anderen mee pleziert om online te blijven publiceren, weten we ons verzekerd van volgende bundelingen. Which is nice.

Zonder al te veel voorkennis — de achterflap vermeldt dat de familie Hunker in een roze bunker woont midden in een nette buurt en dat is het zowat — vertelt de eerste strook ons al dat een koppel een tweeling verwacht. Het daagt ons snel dat de vent paranoïde is op meerdere vlakken, aan pleinvrees lijdt hij nog net niet. Aan hem ligt het met alle zekerheid dat de familiewagen een rood tankje is en dat het gezin een roze bunker bewoont met prikkeldraad als omheining. Je waant je zo in een oorlogsgebied. Zoals in vele andere gagstrips en strookjesstrips heeft ook de vrouw des huizes in Hunker Bunker de rede en het verstand aan haar zijde. Zij weet te relativeren en de kalmte en de rust te bewaren. De tweelingdochters Martje en Cella hebben de positieve eigenschappen van de moeder in hun genen. Wat zij van de mensen, de wereld om zich heen en de borsten van hun moeder denken, komen enkel de lezers te weten.

Maar nu genoeg karaktertyperingen. In de eerste plaats mikt Hunker Bunker op een lach. In veel gevallen slaagt Reinhart daar ook in. Met nu weer conventionele dan weer verrassende pointes weet de auteur 116 keer te boeien. De ene keer sympathiek, de andere keer aan de stoute kant laten de grappen overwegend een feelgood-indruk na. Maar af en toe knipoogt Reinhart naar het stripmedium ("Ik... ben mijn tekst vergeten" bijvoorbeeld) wat voor ons gerust achterwege had mogen gelaten worden. Met het sterke universumpje, de onderlinge relaties en de personages zou hij al voldoende mee uit de voeten moeten kunnen.

Wie Just al heeft gelezen (en indien niet dan raden we je dat zeker aan) van dezelfde auteur kent inmiddels de illustratieve, doordachte lijnvoering en inkleuring van Reinhart. Het is een extra cadeautje voor lezers die hogere eisen stellen aan strookjesstrips die veelal van bedenkelijke grafische kwaliteit zijn.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2008