Bibliografie van Tronchet
• Ginds
• Hoeraland
• Violine
PAUL JESTER 1
Ontbloot de Mysteries van het Genot


Tronchet • Glad IJs
48 p. (HC)
Voor brave jongetjes

"Ik ril en kreun van genot als ik dat lange, harde ding met dat zachte kopje in dat harige en goed gesmeerde holletje steek. Geweldig toch die oorstokjes..." Seksueel getinte spreuken en vettige moppen, iedereen kan er wel een tiental debiteren. Neem nu het gekende "Niets dat beter spant dan seks met je linkerhand!" Of deze klassieker: "Waarom laten mannen meer scheten dan vrouwen? Omdat vrouwen hun mond niet lang genoeg dicht kunnen houden om genoeg druk op te bouwen". Dwaze kluchten, we hebben ze allemaal al honderd keer gehoord of gelezen in Rooie Oortjes en andere rommel. Maar heel af en toe is een humorstrip over seks ook grappig en, nou ja, serieus.

Paul Jester — verban de uitvinder van die belachelijke reeksnaam naar de diepste kerkers van het Gravensteen! — is een doodnormale jongen. Hij zal nooit de slimste of de stoerste zijn, maar evenmin wordt hij zwaar gepest. Paul is griezelig correct doorsnee. Maar we kunnen er niet om heen, ook het braafste jongetje van de klas wordt groot. Paul ontdekt zichzelf, de meisjes en jawel ook seks. Die publieke groeipijnen worden nu netjes gebundeld in dit eerste album. In tegenstelling tot Titeuf of Kleine Robbe, is Paul nogal aan de trage kant. Dit levert een pak fijne verhaaltjes op die afwisselend hilarisch, tragikomisch of ronduit flauw zijn. Het pittoreske anekdotische van de kolderklucht American Pie is nooit veraf. Maar als er een evenwicht tussen gein en ongein gevonden wordt, is dit album heel mooi. Het absolute hoogtepunt is de douchescène waar iedere puber opmerkte dat zijn zwabbertje normaal was, behalve dat van de Marcel.*

In de uitmuntende Vrije Vlucht-albums Ginds en Hoeraland acteerde Tronchet op een zeldzaam hoog niveau. Voor deze in Frankrijk heel populaire reeks koos hij voor een meer sobere stijl. Egalere kleuren, bravere pagina-indelingen en minder prominent aanwezige lelijke smoelen. Dit maakt het album heel toegankelijk. Niettemin blijven we het lastig hebben met de onorthodoxe opbouw van de gags. De ontknoping van de vertelselkes eindigt haast nooit netjes rechtsonderaan, maar pakweg op het eerste plaatje van de volgende bladzijde. Dit spelen met een van de hoofdaxioma's van de stripcultuur leidt niet tot het gewenste effect. Goed uitgewerkte grappen gaan zo deels verloren in de opbouw. Jammer, want het onderwerp biedt genoeg potentieel voor een continue glimlach.

Voor de lezers die alleen de eerste en laatste zin lezen van een recensie en zich hierna nog meer gaan afvragen waarover deze te ontdekken strip gaat, halen we er graag nog eentje uit onze belegen trommel. "Wat is het verschil tussen erotiek en perversie? Erotiek is met een pluimpje over de vagina strelen en perversie is met de hele kip."

* "Dat doet me er aan denken dat toen ik geboren werd, ik twee keuzes had: of een enorm dikke lul of een goed geheugen. Nou weet ik toch niet meer wat ik gekozen heb."

> WOUTER PORTEMAN — oktober 2008