Bibliografie van Marc Cuadrado
• Ik Wil een Harley
PARKER & BADGER 6
Jobtrotters in de USA


Marc Cuadrado • Dupuis
48 p. (SC)
De grappigste weg

Om een of andere reden vinden we het knap lastig om gagalbums aan een bespreking te onderwerpen. Je vindt de grappen om te lachen of niet. Veel meer kan en hoeft daar veelal niet over gezegd te worden. Omdat het zesde album van Parker & Badger door de aaneenschakeling van de gags één doorlopend verhaal vormt, nemen we de gelegenheid te baat om het duo nogmaals aan je voor te stellen.

Parker is dus de jongen. Hij kan geen job langer dan meestal één gag houden. Dat levert problemen op om de rekeningen te betalen, om te beginnen de huur en dat zint conciërge Garcia niet, een kolos met meer kilo's aan dan mededogen in zijn lijf. Het is een dagelijkse strijd om een smoes te bedenken om vanonder de huur te kunnen. Samen met de jobhunting vormt het praktisch de essentie van zijn bestaan. Ware er niet Clarisse, een rosse meid waar hij een oogje op heeft. In dit album ziet Parker haar op de luchthaven waar hij nu werkt als bagegadrager met een vreemde man aanpappen en hij volgt haar blindelings... als verstekeling in een vliegtuig. De vlucht gaat naar de Verenigde Staten waar het duo net zoals thuis allerlei jobs moet aannemen om geld te verzamelen zodat ze de reis in het binnenland kunnen verderzetten. En je raadt nooit waar het echtpaar Garcia momenteel op vakantie is?

Badger is een das, maar hij laat zich liever voor een hond doorgaan. Hij is de slimste van de twee. Maar met hersenen alleen kan je je mannetje niet staan, zeker met de geringe fysieke gestalte van het pratende dier. Ook hij slaagt er — overwegend door de schuld van Parker — niet in om de job die ze samen uitoefenen, te behouden. Hij is ook de grote initiatiefnemer en de regelaar van dienst want Parker is een luiaard eerste klas.

Net zoals Delaf en Dubuc het al magnifiek voordeden in Mooie Navels, is het inderdaad geen slecht idee om elke pagina in dit album als een volwaardige gag op te zetten, maar die na mekaar wel een sluitend verhaal te laten vertellen. Jobtrotters in de USA is niet meer dan een tocht ondernemen van punt A naar punt B, maar zo'n tocht kan je op miljoenen verschillende manieren afleggen natuurlijk. Cuadrado koos voor een van de grappigste.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2008