Bibliografie van Michel Chevereau
• Onder een Loden Hemel
Bibliografie van Jack Manini
• Hollywood
• Jack Cool
• Liefde in Oorlogstijd
• Necromancy
• Onder een Loden Hemel
• S.O.S. Lusitania
• TomoĆ«
DE WET VAN DE KANUN 1
Bloedschuld


Michel Chevereau + Jack Manini • Daedalus
48 p. (HC)
Broeierig, bloederig en boeiend
"Dit is knap getekend", was de eerste indruk bij het doorbladeren van het album. "Dit is ook nog eens een fantastisch verhaal!" riepen we uit na het dichtklappen van de 48 strippagina's, een colofon, titelpagina, schutbladen en harde kaft. We zouden het graag vergelijken met een verrassend goeie Italiaanse B-film uit de jaren zestig of zeventig, maar er popt geen goed voorbeeld in onze vermoeide hoofden. Broeierig en mediterraans is de sfeer anders wel, ook al speelt het zich af in het armzalige Albanië.

Voorlopig hoeven we ons nog niets af te vragen over de eerste pagina met een bloederig schermgevecht, want de resterende pagina’s spelen zich dertig jaar eerder af, in de jaren zestig in het zuiden van Albanië. De dertienjarige Leka is er tot last van zijn alcoholische, gewelddadige en gebrekkig sprekende voogd Nikita. In zijn opdracht verkent Leka de half vervallen residentie van de plaatselijke dokter om er later kostbaar tuig te kunnen jatten. Het meisje Sose loodste 'm toch al tegen beter weten binnen. Van hem neemt zij namelijk eieren af, zowat het enige waar Leka en Nikita op min of meer legale wijze hun geld mee verdienen. Een minder legale bron van inkomsten is het verkopen van ontvoerde baby's voor Italiaanse gezinnen. Het is wat, daar in een milieu dat gedicteerd wordt door maffiawetten en algehele troosteloosheid. Zoek daar je weg maar in. Maar Sose weet Leka te charmeren, in de eerste plaats met het vertonen van filmfragmenten met niets anders dan degenscènes. Het is studiemateriaal voor haar vader en oudere broer. Ook Leka raakt gefascineerd door de schermsport. Sose is de ideale lerares. Maar wanneer komt Leka terug met een buit, vindt Nikita. Er moet wat anders in de plaats staan. En dan komt een wrede wending het verhaal beëindigen.

Zowel tekenaar Michel Chevereau als scenarist Jack Manini (die ook de prima inkleuring verzorgt) kwijten zich uitstekend van hun taak. Uitgeverij Daedalus heeft hen goed opgemerkt want hun debuut op de Nederlandstalige markt mag gezien worden. Snel een vervolg!
> DAVID STEENHUYSE — februari 2007