Bibliografie van Nicolas Tackian
• De Orde van de Kling
• Redemption
BLACK BANK 1
Business Clan


Clément Sauve + Nicolas Tackian/Stéphane Miquel • Standaard Uitgeverij (Crime Scene)
48 p. (SC)
Een eigen smoel

En... stop de muziek! De overblijvende managers spurten vlug naar de enkele vrijstaande stoelen. En jawel, opnieuw duwt Maurice Lippens er iedereen weg. Kan dit wel? In tegenstelling tot de stoelendans bij Fortis Bank gaat het er bij de vooraanstaande New Yorkse Sun Bank heel anders aan toe. James Baeckes is er al meer dan dertig jaar executive chairman en op een zuchtje van zijn pensioen. Maar de bank blijkt een duister kantje te hebben en de grootste financier te zijn van de maffia. Vanachter zijn veilige bureau kan de onkreukbare Baeckes weinig doen, maar hij besluit samen met de bevallige CIA-agente Alicia Jones, een stukje crapuul in te schakelen voor het echt vuile werk. Alleen zit heethoofd Adrian Stolker momenteel gevangen in de beruchte gevangenis van Guantanomo Bay.

Black Bank
heeft alles van een retespannende pilootaflevering van een nieuwe televisieserie. Via flashbacks in flashbacks doorworstelen we de hele levensloop van schone jongen Adrian Stolker. Cuba, Californië, de Gazastrook, Washington, Parijs,... de hele wereld danst voor onze ogen. Uiteindelijk komen we terecht op de Maagdeneilanden waar de hele geschiedenis op zijn poten valt en het echte verhaal kan beginnen. Hoewel Black Bank duidelijk meesurft op de succesgolf van I.R.$, Insiders, Spervuur en andere Largo Winch-klonen, heeft de strip toch een eigen smoel. Het scenario van de huisscenarist van uitgeverij Soleil, Nicolas Takiam, leest supervlot en de tekeningen van de Canadese comicauteur Clément Sauve overstijgen ruimschoots het niveau van het gemiddelde strippeloton. Bovendien worden de drukke bladspiegel en de volle tekstballons netjes in balans gehouden door de geslaagde inkleuring van de dames van Crazytoons (Lanfeust, Ythaq, Verloren Paradijs,...).

Na de twee albums van Cel Financiën is Black Bank pas het derde album in deze al twee jaar oude Crime Scene-collectie van Standaard Uitgeverij. Hopelijk kunnen we snel een nieuwe lading crimineel goede misdaadverhalen verwachten! En als het even kan, mag de prijs gerust even laag blijven. Het kan dus ook zonder hardcoveruitvoering.

> WOUTER PORTEMAN — augustus 2008