INUYASHA 1


Rumiko Takahashi • Kana
192 p. (SC)
Klauwen en juwelen

Het Sengoku-tijdperk, de Japanse middeleeuwen. Inuyasha, een demon die half mens en half vos is, slaagt erin de shikon no tama te bemachtigen. Dat is een soort talisman. Hij wil er een youkai mee worden, een demonisch wezen met bovennatuurlijke krachten. Helaas voor Inuyasha slaagt het meisje Kikyou erin om hem door middel van een pijl tegen een boom te verzegelen en hem de Shikon terug uit handen te nemen. Tokio 1996, Kagome krijgt de shikon no tama van haar grootvader als cadeau op de dag vóór haar vijftiende verjaardag. Hij vertelt haar de legende van de talisman, maar voor haar opa lijkt alles wel een verhaal of legende te bevatten dus neemt ze het allemaal niet zo serieus op. Op haar verjaardag komt ze er echter achter dat niet alles wat haar opa vertelde verzonnen is. Ze wordt door een lugubere duizendpootvrouw meegesleurd in de waterput van de tempel waar ze woont. Het wezen sleurt haar mee door de eeuwen heen. Ontsnapt aan de monsterlijke gedaante maakt Kagome voor het eerst kennis met Inuyasha die nog steeds in een kunstmatige slaap aan een boom vastzit. Al snel maakt Kagome kennis met de bevolking en vertellen haar de volledige legende van Inuyasha. Wanneer de duizendpootvrouw weer opduikt, krijgt Kagome het hard te verduren. Uiteindelijk breekt ze de verzegeling van Inuyasha wat haar het leven redt. Het wordt duidelijk dat de shikon no tama in het lichaam van Kagome blijkt te zitten en dat de duizendpootvrouw daarop uit is. Wanneer de duizendpootvrouw verslagen is, probeert Inuyasha de talisman te veroveren maar dankzij een rozenkrans, die de zus van Kikyou hem rond de nek gooit, kan Kagome Inuyasha bedaren door "Zit" te zeggen.

Er blijken nog veel demonen en slechte wezens uit te zijn op de bizarre krachten van de shikon no tama. Kagome en Inuyasha gaan de confrontatie aan tegen een vreemd wezen dat lijken kan manipuleren. Ze slagen er maar net in te overwinnen. Helaas overleeft de shikon no tama het gevecht niet. Die vliegt in diverse stukken. Kagome en Inuyasha moeten nu samen alle stukken van de talisman weer samen brengen. Geen eenvoudige opdracht, en al zeker niet omdat de relatie tussen de twee vooralsnog licht ontvlambaar is...

Met Inuyasha (of in andere gevallen Inu-Yasha) heeft Kana weer een uitheemse verkooptopper op de Nederlandstalige markt gegooid. Door de ondertussen zesde shonen-reeks in hun rangen lijkt de markt van de manga volwassen te worden. Rumiko Takahashi werkt sinds 1996 aan deze nog steeds lopende reeks die ondertussen 55 volumes kent. In Frankrijk zit men aan de vertaling van het 31ste deel.

> GILLES CALLENS — juni 2008