Bibliografie van Manu Larcenet
• Blast
• Donjon Parade
• Een Knettergek Avontuur van Sigmund Freud
• Het Leven is Lijden
• Het Verslag van Brodeck
• Nick Naffer
• Pedro de Neusbeer (deel 1, 2)
• Terug op Aarde
DE DAGELIJKSE WORSTELING 3
Wat van Waarde Is...


Manu Larcenet • Oog & Blik
64 p. (HC)
Verwerkingsproces
Na het lezen van de eerste twee delen van De Dagelijkse Worsteling begonnen we, na een rode muts op ons hoofd gezet te hebben, hels "Applaus! Applaus! Applaus!" te roepen. En dat we niet de enige fans van deze reeks zijn, blijkt uit de hoge plaats in de Top 10 van 2005 van beide albums. Ja, ook jullie konden het mooie evenwicht dat Manu Larcenet vond tussen humoristische en aangrijpende scènes wel smaken.

Wat van Waarde Is... is enigszins andere koek. De humor is minder nadrukkelijk aanwezig, maar met reden. Marco probeert namelijk de dood van zijn vader te verwerken. Vroeger had hij haast geen belangstelling voor zijn doen en laten, maar nu wil hij meer en meer over hem te weten komen. Vooral over wat hij allemaal heeft uitgespookt in Algerije tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Maar het enige wat Marco vindt is een dagboek vol met ogenschijnlijk nutteloze observaties.

Op de dvd, die jammer genoeg enkel bij de Franstalige versie van het album stak, vertelt Manu Larcenet honderduit over de totstandkoming van dit album. De gelijkenis met Marco is treffend: het baardje, de onafscheidelijke pet en rugzak en het grote gevoel voor humor.

Voor wie het nog niet begrepen had, De Dagelijkse Worsteling is een semi-autobiografische strip. En dus is het ook Manu’s vader die het tijdelijke voor het eeuwige wisselde. Het maken van dit derde deel was daarom emotioneel gezien een erg moeilijke bevalling. En nu we het toch over bevallingen hebben, een ander thema dat aan bod komt is Marco’s, en dus ook Manu’s angst voor het vaderschap, want madame Larcenet wil kindjes.

Het leven en de dood, het zijn zware thema's. Maar gelukkig is de humor niet helemaal verdwenen. En we blijven de veelzijdigheid van de Fransman bewonderen. Ook nu weer wisselt hij zijn ruwe karikatuurtekeningen af met realistischer werk. Wegens het delicate onderwerp was het trouwens voor het eerst dat Larcenet pas met tekenen begon nadat hij het scenario helemaal uitgeschreven had.

Wat van Waarde Is... is het voorlaatste deel van deze uitmuntende reeks. Op het vierde deel is het nog even wachten. Larcenet is er emotioneel nog niet klaar voor om zijn ziel nu al opnieuw bloot te leggen in een nieuw album. Maar niet getreurd, binnenkort verschijnt bij uitgeverij Oog & Blik Een Hondenleven, een eerste titel in een reeks valse biografieën van bekende wereldburgers, zoals Sigmund Freud, Vincent Van Gogh en Attila de Hun. En dan hebben we het nog niet over de nieuwe albums van Donjon Parade die Uitgeverij L voor ons in petto heeft.

We willen ten slotte ook een pluim geven aan Oog & Blik, want de Nederlandstalige uitgave van Wat van Waarde Is... verscheen nagenoeg gelijktijdig met de Franse versie van Dargaud. Een puike prestatie die, in tijden waarin Nederlandse vertalingen lang geen sinecure meer zijn, alle lof verdient. Applaus! Applaus! Applaus!
> JEROEN FRANçOIS — februari 2006