DE WOESTIJNSCHORPIOENEN 5 Vier Stenen in het Vuur
Matteo Casali + Giuseppe Camuncoli • Casterman 72 p. (HC)
|
|
Een wespennest van persoonlijke belangen |
|
Hugo Pratt! Wellicht voor een grote groep lezers is de Italiaan nog steeds een onbekende, maar de wat ouderen onder ons kennen zijn werk vast en zeker. Vooral zijn verhalen rond Corto Maltese zijn in verschillende talen uitgegeven. Pratt was een van de belangrijkste auteurs van Casterman en een trekker in het blad Wordt Vervolgd dat helaas niet meer bestaat. Zijn zwart-witlijnenspel heeft duidelijk school gemaakt en auteurs als Tardi, Comès en vele anderen zeker beïnvloed. Ook zijn vertellingen zijn bijzonder. Via Pratt maakten we kennis met een ander type held. Zijn personen zijn vaak achterdochtig, stoïcijns en erg gesloten. Daardoor ontstaat er al snel een ongemakkelijke sfeer tussen de verschillende personages. Vaak plaatst Pratt ze tegen een bestaande historische achtergrond: Corto Maltese rond de Eerste Wereldoorlog en de soldaten in De Woestijnschorpioenen in de Tweede Wereldoorlog.
De vijf bundels van De Woestijnschorpioenen draaien allemaal rond kapitein Koïnsky. Deze Pool is in dienst van de Engelsen tijdens de oorlogsconflicten in Afrika bij het legeronderdeel De Woestijnschorpioenen. Daar probeert hij allerhande opdrachten uit te voeren en komt daarbij in aanraking met de personen uit alle kampen en vooral met hun motivaties om betrokken te zijn in die oorlog. En bijna altijd hebben die personages zo hun eigen redenen: geldelijk gewin, wraak,... In ieder geval staat bijna nooit de verdediging van de eer van het land bovenaan. Koïnksy begeeft zich dus in een wespennest van persoonlijke belangen. En natuurlijk speelt het plaatselijke (bij?)geloof in magie en machtige tovenaars ook een belangrijke rol. Een van zijn tegenspelers is Cush, een gevaarlijke Afrikaanse moslimstrijder die ook een vriend was van Corto Maltese.
In dit deel volgen we Koïnsky in zijn reis door bezet gebied. Hij moet in contact komen met zijn informant voor een nieuwe opdracht. Zijn reisgezelschap bestaat uit twee Engelsen, een Jamaïcaan en Cush. De reis verloopt slecht en er vallen vele doden. Ook hier blijkt uiteindelijk dat ieder weer door persoonlijke motieven wordt geleid.
Na drie delen van Pratt en een vierde deel door Zwitser Pierre Wazem zijn nu weer twee nieuwe auteurs aan de slag gegaan met de erfenis van Pratt. De Italianen Camuncoli en Casali zijn dicht bij de uitstraling van Pratt gebleven. Het verhaal bezit dezelfde ondertoon. De tekeningen grijpen terug naar een wat vroegere Pratt. Deel 4 door Wazem refereerde meer naar de late Pratt-stijl en was veel minder gedetailleerd.
Dit noemen we een succesvolle herlancering van de reeks. Het valt nog af te wachten of dezelfde vlieger opgaat voor de geplande comeback van Corto Maltese door nieuwe auteurs. |
|
> ERIK HUBRECHSEN — april 2008 |