Bibliografie van Jacques Martin
• Alex Stelt voor - Historische Personages
• Arno
• De Grijze Uil
• De Reizen van Alex
• Het Geheim van de Calumet
• Keos
• Lefranc
• Lefranc
• Lois
• Orion
• Orion
• Tristan
• Xan
ALEX 
Gallische Avonturen


Jacques Martin • Casterman
176 p. (HC)
Op de wenken bediend

De Verloren Legioenen

In een Rome vol intriges wordt het zwaard van Brennus gestolen. Het zwaard geniet een legendarische reputatie onder de Galliërs, daar het werd gedragen door de enige Galliër die ooit voor de poorten van Rome stond. Tegenstanders van Julius Caesar willen nu de Gallische stammen verenigen zoals eerder Vercingetorix dat deed en een nieuw Gallisch rijk oprichten. In een kat-en-muisspel trekken Alex en Enak eropuit om het zwaard te heroveren. Alex' goede vriend, generaal Horatius, neemt ondertussen enorme risico's door met zijn twee legioenen Gallië binnen te trekken op zoek naar Caesar om hem in te lichten over het dreigende gevaar.

Vercingetorix

Wie is de man die terechtgesteld werd onder de naam Vercingetorix? Alleszins niet de historische figuur die door Caesar met een bovennatuurlijke strategische zet verslagen werd. Deze man, het symbool van Gallië werd namelijk door Pompeius uit zijn gevangenis gehaald. Hierbij trachtte Pompeius een halt toe te roepen aan het groeiende prestige van zijn medeconsul die maar wat graag een triomftocht door Rome zou houden. Gallo-Romein Alex lijkt voor de slinkse Pompeius de geschikte persoon om zijn landgenoot terug naar Gallië te loodsen. Een taak die Alex met enige terughoudendheid aanvaardt. Jammer genoeg ruikt Caesar snel onraad. Dat deze laatste Vercingetorix niet zomaar zou laten gaan, had iedereen wel kunnen denken. Nu zet de vermaarde strateeg alle middelen in om de geest van het Gallische verzet weer in zijn macht te krijgen. Bereid je maar voor op een rondje Alex-Caesar.

Ook deze Alex-bundel bedient de lezer op zijn wenken door een ouder Alex-verhaal voor te schotelen, gecombineerd met een recenter verhaal. Opvallend is het verschil in lengte van de verhalen. Terwijl De Verloren Legioenen 64 pagina's telt en enorm gedetailleerd het relaas van een waanzinnige race tegen de klok vertelt, is het in Vercingetorix meer rechttoe rechtaan. Beide verhalen zijn niettegenstaande erg complementair en bewijzen de consistentie waarmee Jacques Martin zijn hoofd- en nevenpersonages neerzet: generaal Horatius, centurion Galva, Vanik, Caesar zelf en niet te vergeten de wolf die zijn leven te danken heeft aan Alex. Dankzij de evenwichtige uitdieping van de karakters vervelen de heroptredens haast nooit.

De thema's die Martin aansnijdt, nemen soms een klein loopje met de werkelijkheid, maar gezien de moeilijke politieke situatie, de decadentie en het verraad op de hoogste niveaus zijn de broeiende Gallische opstand en het geholpen ontsnappen van Caesars publieke vijand nummer 1 niet ondenkbeeldig. De schitterende omkadering van decors, levensgewoonten, de besneeuwde vlakten en de Gallische wouden,... De oudere verhalen van Martin staan duidelijk voor sfeer en realisme van het genre dat je nog maar zelden tegenkomt in de hedendaagse strips. Vercingetorix is duidelijk het mindere album van de twee, maar de held die teruggaat naar het verlaten slagveld, het Oppidium van Alesia, om er voor de laatste maal oog in oog te staan met Caesar is een erg pakkend stripmoment.

Als toemaatje bevat deze bundel ook nog De Reizen van Alex: Lutetia. Een bijzonder leuk, informatief werk dat archeologische feiten combineert met de traditionele paginabrede illustraties, ditmaal van de hand van Vincent Henin. Prachtig! En dat voor amper 15 euro voor een brok stripgeschiedenis en een informatief werk van niveau. Wij kunnen enkel hopen dat alle Alex-verhalen in dergelijke bundels een nieuw of groter publiek aanboren, het smaakt namelijk naar meer! Veel meer!

> JACKY CORNELIS — maart 2008