NEON GENESIS EVANGELION 1
De Engelen Vallen aan


Yoshiyuki Sadamato • GlĂ©nat
176 p. (SC)
Engel versus Eva 1

In het jaar 2000 sloeg er een meteoriet in op de Zuidpool. Dit zorgde voor een ongekende chaos, stijging van de waterspiegel, vreemde weersomstandigheden en burgeroorlogen. De helft van de wereldbevolking overleefde dit drama niet. In het jaar 2015 lijkt de mensheid zich te herstellen. Helaas krijgt men te maken met een nieuw gevaar, de Engelen. Dit zijn vreemde vechtmachines van onbekende origine. Om het tegen hen op te nemen ontwikkelt de mens Evangelion, supersterke vechtmachines.

Shinji, een veertienjarige pessimistische jongen zit aan het treinstation te wachten op mevrouw Katsuragi, een collega van zijn vader. Shinji heeft tien jaar geen contact gehad met zijn vader, deze keek niet naar zijn zoon om en nu verzoekt hij dat Shinji naar hem toe komt. De noodtoestand is aangekondigd en de treinen liggen stil. Toch vindt Shinji het onnodig de veiligheid van de schuilkelders op te zoeken en besluit de rest van zijn treinreis dan maar te voet af te leggen. Wanneer hij opmerkt hoeveel straaljagers er momenteel in de lucht vliegen, beseft hij toch dat er iets aan de hand moet zijn. De straaljagers vliegen opmerkelijk laag en vuren zelfs kruisrakketen af. Maar naar wat? Ze veroorzaken zoveel stofwolken dat hun doelwit onduidelijk is, totdat er een schim uit de rook opduikt. Shinji staat voor het eerst oog in oog met een Engel. Wanneer de nood het hoogst is, is de redding nabij. Mevrouw Katsuragi scheurt met haar auto in volle vaart tot bij Shinji en pikt hem op. Uit het niets duikt opeens een tweede gigantisch wezen op. Eva 1, een artificieel menselijk wezen-Evangelion. Hij gaat de confrontatie met de engel aan. Shinji en mevrouw Katsuragi slagen erin te ontkomen van de monsterlijke engel na een helse rit. Samen bereiken ze veilig Tokyo-3. Daar aangekomen rijzen er steeds meer vragen op bij Shinji. Waarom wil zijn vader ineens contact met hem? Wat was die robot die hen te hulp kwam en waar kwam hij vandaan? Wat is Third Children? Men besluit hem te verduidelijken waarom hij door zijn vader opgeroepen is. Ze tonen hem Eva 1, de laatste troef van de mensheid. Gendo Ikari, de vader van Shinji vertelt zijn zoon dat hij wil dat hij piloot wordt van dit wapen... Maar wil hij dit zelf wel?

Dit eerste deel is eigenlijk niet meer dan een intro. Het voelt aan als een stukje van een puzzel waarmee je net bezig bent waarvan je de afbeelding nog niet kunt zien. Gelukkig smaakt het zeker naar meer. Tekenaar Yoshiyuki Sadamoto stak duidelijk veel tijd in het verhaal. De tekeningen zijn modern en dynamisch, helaas zijn de actiescènes soms zodanig druk dat de essentie van het plaatje niet altijd duidelijk is. In Japan is dat een typisch gegeven voor shonenmanga, maar het werkt niet altijd. Laat deze opmerking je er echter niet van weerhouden deze reeks te proberen, het originele idee alleen al maakt deze reeks de moeite waard.

Oorspronkelijk was deze reeks trouwens gemaakt om de gelijknamige anime te promoten. Hiermee is Neon Genesis Evangelion een uitzondering. Van de meeste populaire manga's wordt namelijk een animatieversie gemaakt, hier is het net andersom. Hoewel de anime eerst gemaakt werd, vond de publicatie van de manga wel plaats vóór de release van de animatiereeks. En het is nog niet afgelopen voor Neon Genesis Evangelion, want de mangareeks loopt nog steeds in Japan in het maandblad Shonen Ace. Volume 12 zou het laatste deel moeten zijn. Met Neon Genesis Evangelion: Angelic Days, ook bekend als Neon Genesis Evangelion: The Iron Maiden 2nd getekend door Fumino Hayashi, kent de reeks al een veelbelovend vervolg. Het wordt momenteel ook in het Frans vertaald. Deel 3 daarvan verschijnt binnenkort.

> GILLES CALLENS — maart 2008