Bibliografie van Reinhart Croon
• Hunker Bunker
JUST 1
Het Vlindernet


Reinhart Croon • Bries
48 p. (HC)
Geometrische kalverliefde
Je hebt zo van die strips waar je bij het zien van de cover halsoverkop verliefd op wordt. Was het door die kubistische atoomstijl? Die vragende compositie? Die uitgekiende kleuren? Of werden we dan toch verleid door die gestileerde heup van de covergirl die een verleidelijke combinatie tussen Matisse en Berbérian belichaamt? Feit is dat we bij onze stripboer het album als een Olmense cheetah vastgrepen, vlug afrekenden en het thuis in een hoekje helemaal verscheurden.

Dit debuut verhaalt de zoektocht van de zeventienjarige schildersknecht Just naar de ware muze op het schilderij van zijn vermoorde opdrachtgever Boonen. Ondertussen stelde de populaire burgemeester Vlinder zijn opvolger Spek voor aan een uitzinnige massa. Wat volgt is een braafjes verteld Shakespeariaans drama rond liefde, verraad, machtshonger en verloren naïviteit. Grafisch toont dit eerste deel opvallend veel parallellen met Meccano, het magnum opus van Hanco Kolk. Ook hier dient een vervreemdende stad bezeten van geld en macht als decor, als een Europese Gotham City, surreëel en losgerukt van de gekende wereld. Ook hier verheft het uitgepuurde, maar opvallende kleurgebruik het ganse album. Maar waar Kolk de lijn heruitvond, houdt Leuvenaar Reinhart het bij de elementaire wiskunde. Alles en iedereen is opgebouwd uit blokjes, cirkeltjes, driehoekjes en vierkantjes. Een geometrische mix die de atoomstijl alle recht aandoet. Toch mag je het album niet vergelijken met het werk van stijlgenoten als Ever Meulen of Avril, daarvoor is Reinhart teveel een echte striptekenaar. De tekeningen, de paginaopbouw en vooral de kaderindelingen ondersteunen het coherente verhaal dat eindigt met een knoert van een cliffhanger. Die combinatie maakt van Just een boeiend album dat weliswaar onze spontane verliefdheid niet helemaal kon bevredigen, maar waar we wel een hele goede vriendin aan overhouden.

Als gratis extraatje kan je nu in je stripspeciaalzaak de minikrant Onze Stad meenemen. Het is een fijn gazetje geworden waar je pakken randinformatie te weten komt over Vlinder, Spek en Boonen. Een leuke kers op de taart.
> WOUTER PORTEMAN — februari 2007