DE AVONTUREN VAN NICKY SAXX 1 Noodweer
Minck Oosterveer + Willem Ritstier • Bee Dee 48 p. (SC)
|
|
Uitkijkstrip |
|
Voor ons heeft Nicky Saxx inmiddels het statuut verworven van een 'uitkijkstrip', niet een strip om voor uit te kijken, maar om nààr uit te kijken. Elke aankondiging van een nieuw deel doet ons een beetje aftellen naar de verschijning ervan. Et voilà, er ligt er eentje in de winkel en een nieuw deel zal het binnen een paar maandjes vergezellen. Lijstjesfetisjist André Wijntjes (uitgever van indexen van stripweekbladen en enkele magazines) heeft rond Nicky Saxx zelfs een heus magazine gebrouwd. Een tweede nummer daarvan staat ook aangekondigd, maar je zal ze moeten zoeken op vooral Nederlandse stripbeurzen. Voor de albums heeft het duo Minck Oosterveer en Willem Ritstier hun uitgever Boumaar ingewisseld voor Bee Dee voor wie Oosterveer eerder al het uitgeverslogootje ontwierp. Er is daarom een nieuw coverdesign, een nieuwe presentatie, helaas een nieuwe verkoopprijs en een nieuwe nummering. Bee Dee start opnieuw met nummer 1, maar het bevat wel de verhalen 13, Noodweer, en 14, Horen.
In Noodweer bevindt Nicky Saxx zich in het zuiden van de Verenigde Staten waar ze een opdracht uitvoert. Ze wordt gesnapt, gekneveld en gewurgd... althans, dat denken de booswichten. Een agent helpt haar uit haar gevangenschap. Ondertussen stijgt het water tijdens een onweer. Het onweer wordt noodweer. De dijken begeven het en Nicky moet zich proberen te redden. We hebben het bij de overstroming van New Orleans dikwijls in het nieuws gezien en gehoord dat met het noodweer ook de spanningen stijgen. Dat ondervindt Nicky aan het vege lijf. In het verhaal Horen speelt kompaan Elja Steiner meer de hoofdrol. Een vondst uit het Vaticaan, een uit een boek gescheurde pagina, is voor een professor van een archeologisch onschatbare waarde. De professor wil een expeditie organiseren naar de plek waar ooit de Azrateken woonden, San Latunia. Hij wil dat Elja deel uitmaakt van de expeditie. Maar ondertussen zitten een paar priesters van het Vaticaan achter de gestolen pagina. Ze tonen zich niet meteen van hun meest christelijke kant.
Hoezeer we ook houden van de realistische signatuur van Minck Oosterveer en de ouderwets-spannende thrillerverhalen van Willem Ritstier, toch kunnen we de kritische roede niet sparen. Om de voortgang van het verhaal niet te verstoren, moet Ritstier precies een paar bedenkelijke ingrepen verrichten. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de zwarte agent die Nicky van een gewisse verdrinkingsdood redde? Nicky's gelukkige inval om een clichépaswoord in te tikken, is een pijnlijk amateuristische scenariotruc. En spijtig genoeg eisen beide verhalen een vervolg, want het is nog niet volledig afgelopen. Te veel onopgeloste vragen in het verhaal Noodweer verlangen een antwoord en Horen is effectief de proloog van de expeditie. Dat wordt dus dubbel uitkijken naar het volgende deel... En het begint een jammerlijke traditie van Bee Dee te worden om stroken om te wisselen. In Horen is strook 13 vervangen door strook 24 (die er dus twee keer instaat). Laat het alsjeblieft de allerlaatste keer zijn. |
|
> DAVID STEENHUYSE — maart 2007 |