AIRBORNE 44 7 Verloren Generatie
Philippe Jarbinet • Casterman 56 p. (HC)
|
|
Voor de eerste keer terughoudend |
|
Dit keer geen geallieerde soldaten in de hoofdrol, maar een Duitse soldaat. Het verhaal begint in 1969 in Florida, maar al gauw verplaatst de strijd zich naar april 1945 in Berlijn. De Duitser Aurelius wordt gedwongen mee te gaan met Geisel en hun doel is een wetenschapper uit het team van raketgeleerde Wernher von Braun te helpen vluchten. Tegelijk zien twee Joodse kinderen in het concentratiekamp Dora-Mittelbau hoe hun vader wordt vermoord en besluiten ze te vluchten. Ze kruisen het pad van dat van Aurelius en de knappe Solveig. Zij is de dochter van een wetenschapper die de onbekende opdrachtgever van Aurelius is. Steeds meer wordt iedereen betrokken bij het Duitse strijdgewoel.
Schrijver en tekenaar Philippe Jarbinet mag ons tot zijn grootste fans rekenen. Dat hij kan tekenen, bewijst hij ook nu weer. De vorige verhalen waren voorzien van een ruime portie dramatiek en dit keer speelt hij de kaart om van locatie te wisselen. Het verhaal moet nog op gang komen en vooral in de eerste helft van het verhaal moet je als lezer goed opletten, daarna wordt het overzichtelijker en de actie talrijker. De regelmatig wisselende decors zonder een soepele overgang komen de leesbaarheid net ten goede.
Of dit tweeluik net zo goed is als de vorige delen kunnen we pas beoordelen als we het vervolg hebben gelezen. Voor nu zijn we wat terughoudend. En dat gebeurt bij een album van Jarbinet eigenlijk nooit.
Liefhebbers van geschiedenis en met name de Tweede Wereldoorlog kunnen hun hart ophalen. Jarbinet heeft duidelijk zijn geschiedkundige huiswerk goed op orde. Nadeel is dat mensen die wat minder goed van alle details en personages op de hoogte zijn het gevaar lopen af te haken op de onbekendheid. Laat je daar echter niet door afschrikken. Om je te helpen, vertellen we je hier iets meer over wetenschapper Wernher von Braun. Hij was een Duitse raketgeleerde die op 65-jarige leeftijd in de VS overleed. Door zijn deelname aan het raketprogramma van nazi-Duitsland raakte hij bekend. Zijn voornaamste rol ligt bij de ontwikkeling van de V2-raket en zijn bijdrage aan de eerste Amerikaanse satelliet Explorer-1. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog waren de nazileiders bang dat hun topwetenschappers zouden overlopen naar de geallieerden. Daarom lieten ze de SS de wetenschappers bewaken. De meeste wetenschappers vielen in handen van de Russen maar Wernher von Braun ging samenwerken met de Verenigde Staten en verhuisde na de oorlog ook naar zijn nieuwe thuisland. De rol van deze Duitse wetenschappers is van belang in dit album. Jarbinet koos hierbij voor een interessant uitgagspunt. |
|
> DAI HEINEN — december 2017 |