Na drie verhalen in het eerste album en twee in deel 2 kon Robbert Damen voor deel 3 nog meer pagina's uittrekken om de magische detectiveavonturen van Guardian te vertellen. Ophelia is het eerste lange verhaal en Damen toont meteen aan dat hij het langere werk niet hoefde te schuwen.
Het onderzoek van Guardian naar de verdwenen dochter van een radeloze man leidt haar via Wittelbay Manor naar een andere wereld... in een schilderij. Daar gebeuren geen brave avonturen zoals in Het Betoverde Schilderij van Isabel door Will, Yvan Delporte en Raymond Macherot, want in die middeleeuwse wereld voert een door Isolde (uit de Keltische legende Tristan en Isolde) geobsedeerde kasteelheer de plak. Hij komt uit de werkelijke wereld van Guardian, maar kan niet meer terug. Zijn nieuwe wereld wordt begrensd door de lijst van het schilderij, een mistig meer met een reusachtig monster in en nu ook nog Guardian die ongevraagd komt rondneuzen op zoek naar Ophelia. Op de magische krachten van haar toverstaf kan ze evenwel niet rekenen, want in het schilderij werkt de toverstaf niet.
Dit Guardian-album bezit internationaal potentieel, echt wel. Damen wordt almaar zelfverzekerder en hij zoekt naar de best mogelijke perspectieven, bladschikkingen, mise en scènes, expressies en houdingen om sfeer te scheppen en impact na te jagen. We hebben het alleen moeilijk met de pupillen in de ogen wanneer ze te vaak worden weggelaten als personages wat meer op de achtergrond staan. Daar is geen goede reden voor en op den duur stoorde dit ons dermate dat we er stress van kregen. Bedankt, hoor! Ook de plak-het-maar-bij-elkaar-cover met lomp erop geplaatste titels vinden we onvoldoende overtuigend terwijl het binnenwerk dat wel is.
Deze serie is beslist in de gaten te houden. Hopelijk blijft Robbert Damen de kans krijgen om zijn victoriaanse wereldje verder te ontwikkelen. |