Wat hebben we nu weer gekocht? Thuisgekomen van onze stripboer bleken we nogal impulsief een artyfarty graphic novel aangeschaft te hebben, alleen en alleen maar omdat we een Nel kennen die toevallig ook een zot geweld is. Op de cover zien we een Renoir-achtig dametje staan wiens schaduw zich weerspiegelt als een standbeeld dat we nog eens gezien hebben. Waar was dat nu weer? Ach juist! In Joris Vermassens mustread Het Zotte Geweld speelde datzelfde dansende beeld ook een prominente rol. Op de achterflap lezen we dat we een verstripte biografie van Nel, de muze van kunstenaar Rik Wouters hebben gekocht. Mmm, dat lijkt nu niet bepaald ons geliefde kopje thee, en we leggen het onderaan de stapel nieuwigheden.
En toch blijft het boek ons aantrekken. We googlen even naar het werk van Rik Wouters, en het bevalt ons. Heel erg zelfs. We zetten een kopje Earl Grey, en beginnen eraan. Hoewel de tekst kriskras rond de tekeningen staat en zo de chaotische eerste indruk van het boek nog versterkt, blijken de dialogen opvallend helder en vlot geschreven. En zo worden we snel één met de muze, model, zot geweld, moeke en levensgezel van de schilder-beeldhouwer.
De tekeningen van de 33-jarige Lies Van Gasse houden het midden tussen Edmond Baudoin, Jeroen Janssen en natuurlijk Rik Wouters zelf. De dialoogstructuur met de verschillende kleurtjes kennen we van Brecht Evens of Pieter Rosseel, maar werkt ook hier super. Haastig, koortsig schetst ze het leven zoals het is. Net zoals Wouters elke gelegenheid gebruikte om zijn Nel te schetsen, doet de Wase illustratrice hetzelfde. Elk soort papier wordt gebruikt. Of het nu lijntjespapier is, de kartonnen achterkant van een schilderijtje of ordinair bruin verpakpapier,... alles moet eraan geloven. Alsof er geen tijd of geld is voor beter. En zo lopen de keuze van kleuren, papiersoort, schets of schilderij synchroon met het bewogen levensverhaal van Nel. Een echte grafische dialoog. Al snel laten het boek, haar leven en de pakkende schetsen ons niet meer los en met een zucht slaan we het album dicht. Dit was mooi. Dit was heftig. Dit was zot. Dit was zo... en nu pas begrijpen we des te meer waarom haar leven op haar dertigste al volledig voorbij was. We zetten de iPad op en surfen naar het werk van Rik Wouters... Het bevalt ons. Meer dan ooit.
Nel - Een Zot Geweld, is overduidelijk bedoeld voor het kransje Rik Wouters-liefhebbers, maar is ondanks zijn arty insteek een uiterst genietbare, vlotlezende autobiografie voor elke stripliefhebber die eens iets anders aandurft. Een ontdekking. |