Het is al decennia geleden dat we nog een Lucky Luke gelezen hebben, maar de man die sneller schiet dan zijn schaduw is een van die onsterfelijke helden uit onze jeugd. Niet verwonderlijk dan dat Matthieu Bonhomme begint met datgene wat we ons nooit konden voorstellen: de dood van Lucky Luke.
Bonhomme kent het universum van Morris door en door en al speelt zijn versie zich niet af in krek hetzelfde universum, het zit er toch niet ver naast. Alleen al aan het kleurgebruik en de doodgraverskoppen kan je zien dat Bonhomme zijn huiswerk gemaakt heeft. De figuur Doc Wednesday is overduidelijk geïnspireerd op Doc Holiday en de info over verschillende Colt-modellen doet ook terugdenken aan de historische weetjes die Morris wist te verweven in zijn klassiekers. En Jolly Jumper praat wel niet, maar is wel een zeer slim paard. Bonhomme ként zijn westerns, maar dat bewees hij al met de lichtjes parodiërende Texas Cowboys (waarvan een derde deel op stapel staat).
Het verhaal is een klassieke whodunnit met de onontbeerlijke gegevens: gouddelvers, postkoetsen, indianen, sheriffs en saloons. De sterkte zit hem echter in de geloofwaardige personages. De klassieke Lucky Luke is als personage een beetje een lege doos, kleine jongetjes kunnen er dan wel bewonderend naar opkijken, de oudere jongetjes onder ons verlangen wat meer diepgang van een held. Dat is hier overduidelijk aanwezig. Luke erkent in Doc Wednesday de keerzijde van de medaille van het heldendom, en staart zo diep in zijn eigen ziel. De held is feilbaar en niet onsterfelijk. Sinds Achilles weten we dat dit de meest interessante helden zijn.
Sierlijk getekend, goed verteld en vol knipogen naar de oude Lucky Luke, maar met genoeg smoel om op eigen benen te kunnen staan, is dit album een mooie aanvulling op de reeks. We kijken dan ook halsreikend uit naar Guillaume Bouzards hommagealbum dat later dit jaar in de rekken komt te staan. |