Bibliografie van René Windig
• De Avonturen van Heinz & Co.
• De Avonturen van Heinz & Co.
• De Avonturen van Sliske en haar Vriendjes
• Dick Bosch
• Heinz
• Rockin' Belly
DE TRIOMF VAN HET TEKENEN 


Mark Smeets + Fake Booij/Piet schreuders/Luuk Smeets/RenĂ© Windig • Scratch Books
360 p. (HC)
De schoonheid van het onvoltooide

Nee, we hebben het hier niet over de gelauwerde sportcommentator. Dat is MarT Smeets, met een t. MarK Smeets is de tekenaar die niemand kent, die het zelfs zonder eigen Wikipediapagina moet stellen. Om de artiest van de vergetelheid te redden brengt Scratch Books nu twee boeken op de markt: De Triomf van het Tekenen, een rijkelijk geïllustreerde biografie en Integraal Schetsboek 1993, een facsimile van een van zijn tekenblokken met nooit eerder gepubliceerd materiaal.

In de biografie krijgen we het verhaal te lezen van een eeuwige twijfelaar, een perfectionist ook, die er moeiteloos in slaagde om zijn grote voorbeelden Hergé, Robert Crumb en George Herriman in zijn werk te assimileren en zo een geheel unieke tekenstijl te ontwikkelen. Hij publiceerde onder andere in het culttijdschrift Tante Leny Presenteert, waar hij ook in aanraking kwam met Joost Swarte, Ever Meulen en Peter Pontiac. Daarnaast maakte hij ook regelmatig treffende illustraties voor het NRC Handelsblad. Echte strips zijn er van hem amper bekend: zijn schetsboeken staan vol aanzetten, vreemde associaties en half afgewerkte stroken, maar regelmatig duiken er ook fijn uitgewerkte pagina's op waarin hij uitgebreid de grenzen van het medium aftastte. Bij het lezen betrap je jezelf op een soort van plaatsvervangende verontwaardiging: waarom deed die man in godsnaam niet meer met zijn uitzonderlijk talent? Zelf leek hij niettemin vrede te hebben met zijn bestaan als artiest in de marge. In zijn omgeving werd hij dan ook nogal eens — zonder een zweempje ironie — "de dichter onder de striptekenaars" genoemd.

Op 8 september 1999 stierf Smeets, veel te jong aan acute leukemie, net zoals zijn grote voorbeeld Hergé. Met zijn schetsboeken liet hij een schat aan ongepubliceerd materiaal achter en Scratch Books publiceert zijn oogst van 1993, een topjaar volgens Smeets himself.

En zo is dit een prachtige hommage aan een getalenteerd tekenaar geworden die van de eindeloze dubio zijn handelsmerk heeft gemaakt. We citeren hier graag Piet Schreuders (die samen met Fake Booij, Luuk Smeets en René Windig de biografie heeft samengesteld) in Stripgids 44: "Hij lijkt er alles aan gedaan te hebben om zijn geniale werk geheim te houden en om na zijn dood zo snel mogelijk te worden vergeten." Gelukkig hebben we Scratch Books nog...

> MARIO STABEL — mei 2016