Bibliografie van Christophe Cazenove
• Bff's
• Bollie & Billie
• Diep in de Zee
• Humor in Beroepen!
• Kathy's Kat
• OMG!
• Rooie Oortjes Romantiek-Reeks
• Sisters
• Voetbalgek!
INSECTEN 3


Cosby + Christophe Cazenove/François Vodarzac • 't Pallieterke
48 p. (SC)
Indrukwekkend

De dino's uit de gagreeks Dino's zijn eventjes uitgestorven, maar in hetzelfde vaarwater is er de nieuwe reeks Diep in de Zee. De aanpak is gelijklopend: diverse vissensoorten en hun kenschetsende eigenschappen worden gepresenteerd door middel van grappen en dat dubbele effect van leerzaamheid en humor zorgt ervoor dat zelfs een mindere grap geen overbodige pagina is zolang er iets valt op te steken uit het leven onder de zeespiegel. Een zeester die zijn maag bijvoorbeeld uit zijn lichaam haalt om grotere prooien te verteren of kappersgarnalen die parasieten en oude schubben van uiteenlopende vissen opeten of hoe parels in oesters worden gevormd of dat je veel meer kans maakt om te sterven door een valleende kokosnoot dan door een haai. Het is het soort weetjes dat van pas kan komen op school, op kwissen of waarom niet aan de toog om te imponeren met je verworven kennis? Maar in de eerste plaats is dit gewoon een goed werkende formule.

Jytéry, van wie enkel een album in de reeks Rooie Oortjes: Romantiek-reeks werd vertaald, nam vanaf deel 4 de reeks Harlekijn (ooit geherlanceerd als Joker) over van Dany en tekende vier niet-vertaalde albums op scenario van Rodolphe. Van Diep in de Zee tekende hij inmiddels vier albums. Zonder te overdrijven durven we zeggen dat zijn tekenstijl makkelijk is te vergelijken met die van André Franquin.



Van dezelfde scenarist Christophe Cazenove verscheen tegelijk Insecten 3. Cosby is grafisch minder interessant dan Jytéry, maar het onderwerp is nog zoveel grootser. Eigenlijk weten we hoegenaamd niets van waar we met het blote oog nauwelijks op letten. Cazenove en insectenliefhebber François Vodarzac hebben een ontzettend interessante parade van vliegen, bijen, larven, rupsen, krekels, termieten, wespen, motten, luizen, mieren en andere specimen bij elkaar gezocht om er telkens een te onthouden feit over te vertellen. Het bewijs van hoe groot ze in al hun kleinheid zijn, staat mooi verzameld op pagina 24 en 25. Een trotse vlieg somt op hoe nietig de mens wel is in vergelijking met wat insecten presteren. Al moet er een en ander in de juiste verhoudingen geplaatst te worden. Onze meeste bewondering gaat uit naar het fascinerende organisatietalent van mieren. In een extra dossier van zes pagina's dringen we dieper door in een mierennest. Het is indrukwekkend wat die piepkleine werkertjes voor elkaar krijgen.

> DAVID STEENHUYSE — april 2016