DE COMPLETE GUUS SLIM 2 Guus Slim, Detective op Dreef: 4. Vrachtboten in de Avond - 5. De Hel van Texiguay - 6. Bomaanslag in de Bergen
Maurice Tillieux • Arboris 160 p. (HC)
|
|
Guus, kom naar huus! |
|
Integrales: het wordt alsmaar moeilijker om ze op een originele manier besproken te krijgen. "Voer voor nostalgici", "intrinsieke kwaliteiten", "aanslag op de portemonnee",... onze recensies staan telkens vol van dergelijke gemeenplaatsen.
Ook voor dit tweede deel van De Complete Guus Slim zouden we ze weer zonder problemen kunnen bovenhalen. Maurice Tillieux leverde begin jaren 1960 namelijk weer drie degelijke avonturen af die — laverend langs de nodige clichés en lichtjes gebukt onder de tijdsgeest — toch nog steeds netjes overeind blijven. Opvallend is wel dat het aantal tekstballonnen op de laatste pagina telkens serieus toeneemt om een passend einde aan het verhaal te kunnen breien, iets wat ons wel eens meer opvalt bij verhalen uit dat tijdvak. We zien ook dat Tillieux wat moeite heeft met de door uitgever Charles Dupuis verwachte tekenstijl. Terwijl de tekenaar zelf een semi-realistische aanpak wenste te hanteren, verkoos zijn uitgever een eerder karikaturale stijl, gemodelleerd naar die van André Franquin.
In dit drieluik is het de tweede vertelling, De Hel van Texiguay, die het meest opvalt. Scenaristen hadden in die tijd schijnbaar de meest waanzinnige ideeën over de Zuid-Amerikaanse bananenrepublieken. Ook andere stripgrootheden als Hergé (in Het Gebroken Oor bijvoorbeeld) en Pom (Avontuur in San Doremi) trokken graag hun blikken vooroordelen open om hun geheel eigen voorstelling van de exotische setting te geven. Tja, ooit was er nu eenmaal een tijd zonder internet... Gelukkig leverde het in deze drie gevallen vlot leesbare avonturenverhalen op, maar we wachten met een bang hart af wanneer de eerste Zuid-Amerikaan een legertje advocaten inschakelt om deze classics uit de stripspeciaalzaak te verwijderen. We vinden het niettemin een beetje vreemd dat een Tillieux, die zich toch graag goed documenteerde (bekijk zijn auto's maar eens), zich liet verleiden tot een dergelijk grappig, maar volledig van de pot gerukte avonturenverhaal.
Een halfjaartje geleden was deze webstek uitermate lovend voor het eerste deel en we sluiten ons daar heel graag bij aan. De recensieclichés mag je er voor een keer zelf bij denken. In 2016 doen we dat weer graag helemaal zelf! |
|
> MARIO STABEL — december 2015 |