ALEX 34 Aan de Overkant van de Styx
Marc Jailloux + Mathieu BrĂ©da • Casterman 48 p. (SC)
|
|
Coming of age |
|
Dit is het tweede album van het duo Marc Jailloux en Mathieu Bréda. Hun vorige album, Britannia, paste duidelijk qua tekeningen en scenario in de Alex-reeks. Stamvader Jacques Martin hoefde zich niet in zijn graf om te draaien. Is het huidige album een waardige opvolger?
De cover geeft aan de toekomstige lezer een idee van de inhoud en is meestal een uitvergroting van een beklijvende scène. Niet alleen kunnen we voor dit album veel betere scènes bedenken om op de cover te plaatsen, maar vooral de titel is compleet van de pot gerukt. We denken dat de marketeers als opdracht kregen om een willekeurige pagina (hier 37) te zoeken en dan de laatste zin te gebruiken. Waarom dan niet pagina 30 ("Hoog tijd om Caesar te verpletteren") of 22 ("de geheimzinnige koffer")?
Enfin, dat moest er even uit. Want het verhaal verdient beter. Veel beter. We krijgen een coming of age-verhaal van Heraklion, de Spartaanse beschermeling van Alex, mooi verweven met de historische gevechten in Noord-Afrika tussen Julius Caesar en de alliantie Cato en Metullus Scipio, de laatste aanhangers van Pompeius. De ene verhaallijn geeft historisch getrouw de opbouw en het verloop van de beslissende veldslag weer en voert hierbij de klassieke hoofdrolspelers op zoals Juba (koning van Numibië), Saburra (generaal van Juba), Publius Sittius, enzovoort. In de andere verhaallijn ervaren we de moeilijkheden die Alex ondervindt met Heraklion. De jongeling die zich geen raad weet met zijn plaats in de wereld en wanhopig zijn roots wenst te kennen. Zijn gedrag zorgt ervoor dat Alex, Enak en Heraklion naar Afrika vertrekken en betrokken worden in bovenstaande machtsstrijd. Dat hierbij een basisrol toegekend wordt aan Astyanax, de leider van de zwarte lijfwacht van koningin Andrea, en voormalig wapenbroeder van Heraklios (de vader van Heraklion) is niet echt verrassend (zie het album De Laatste Spartaan). De zoektocht naar de koffer met persoonlijke bezittingen van Astyanax brengt Alex uiteindelijk midden in de veldslag in Thapsus.
Dit is een goed Alex-album. We stellen ons wel vragen over de rol van Enak. Hij wordt hoe langer hoe meer een nutteloze sidekick. Heldhaftige dood in volgend album? |
|
> JOHAN DECLOEDT — december 2015 |