20TH CENTURY BOYS 6
Naoki Urasawa • GlĂ©nat 216 p. (SC)
|
|
Acropolis-pilaar |
|
Na het verdwijnen van Kenji is de hoofdrol overgesprongen op zijn nichtje Kanna, een prettig ogend meisje met een jongensachtig karakter. In het Tokyo van 2014 werkt ze in het weinig bezochte restaurant van Chin. De enige klanten die nog over de vloer lijken te komen, zijn politieagenten. Kanna heeft van haar oom geleerd geen flikken te vertrouwen. Als de klunzige inspecteur Shohei Chono, niet toevallig de kleinzoon van de legendarische inspecteur Cho, op een dag inlichtingen vraagt naar de verdwenen travestiet Britney trekt Kanna liever zelf op onderzoek. Waarom is Britney verdwenen? Wat weet zij over een complot om de paus te doden? En wat heeft dit alles te maken met Vriend?... Tegelijk speelt zich op het kunstmatige gevangeniseiland Umihotaru Prison (een soort Alcatraz) een ander volwaardig verhaal af. De mangatekenaar Kakuta wordt er opgesloten omdat hij enkele regels overtrad op de censuur die in het nieuwe, totalitaire Japan in werking zijn. Nadat hij erin werd geluisd, komt hij in een afzonderingscel terecht, recht tegenover "het monster", een beresterke gevangene. Via een geduldig gegraven tunnel kunnen ze contact houden. Zijn nieuwe gesprekspartner waarschuwt Kakuta dat iemand geen twee weken afzondering overleeft. Maar ze moeten ontsnappen. De tijd dringt!
Sinds 2005 verschenen slechts zes delen van 20th Century Boys bij Glénat tegenover evenveel delen van Monster bij Kana sinds april 2007. Deze onregelmaat valt in het nadeel uit van het net zo sterke 20th Century Boys, moeten we helaas opmerken. Maar dan enkel op populariteitsgebied, want dit zesde deel is tot nu toe het beste van de reeks em meet zich moeiteloos met Naoki Urasawa's oudere serie Monster. Beide reeksen hebben spanning van het hoogste niveau als gemeenschappelijk kenmerk. Met uitgaven van telkens meer dan tweehonderd pagina's kunnen Europese stripmakers hiernaast enkel maar verbleken met hun eigen noodgedwongen compact gehouden thrillers en actiereeksen van zo'n 46 pagina's per album. Urasawa heeft dus ruimte zat en benut alle pagina's tot het maximum om het verhaal op te bouwen. In een Acropolis van thrillerauteurs (of het nu van boeken, films of stripverhalen zijn) zou Urasawa beslist een van de pilaren zijn. Eentje die aan de voorkant staat.
20th Century Boys zal uiteindelijk 22 delen tellen. In Japan verscheen ook nog de epiloog 21st Century Boys in twee delen. Voor 2008 staat een Japanse film gepland. |
|
> DAVID STEENHUYSE — november 2007 |