COMPLOT 1 De Ondergang van de Tempeliers
Brice Cossu + Alcante • Daedalus 56 p. (HC & SC)
|
|
Goedgemutst |
|
Dit is 'm dan, de jongste bestseller van Daedalus. Hoe we dat weten? Zomaar een voorspelling. Complot is namelijk een ge-wel-di-ge strip. Naar een concept van Alcante en Gihef (High Security) over diverse complotten uit de wereldgeschiedenis werkt de Belgische scenarist Alcante een verhaal uit over tempeliers die door de Franse koning Filips de Schone vogelvrij verklaard worden. Hij beschuldigt hen van ketterij omdat ze de heidense god Baphomet zouden aanbidden. Achter deze drogreden gaat een andere theorie schuil: de koning heeft dringend geld nodig om de oorlog tegen Vlaanderen te financieren en wil daarom de befaamde schat van de tempeliers bemachtigen, dan maar met geweld en onderdrukking. De jonge tempelier Thibault de Blancheroche bekleedt een sleutelrol. Wanneer er nog geen sprake van een vervolging en ontmanteling van de tempeliersorde is, krijgt hij de missie om de Heilige Graal te zoeken.
Hoe Alcante dit allemaal invult is zo juist, zo verrassend, met een paar wow-twists erbovenop, dat we dit hele album goedgemutst hebben kunnen lezen. Het wemelt van de sterke scènes, nergens is er dode ballast als overgangetje naar een volgende situatie, de dialogen bulken van de informatie die je als een gewillige spons opzuigt. Als beloning voor Alcantes uitmuntende werk, levert Brice Cossu (bekend van De Orde van de Drakenridders en de tweede cyclus van Verloren Paradijs) zijn tot nu toe beste prestatie. Hij varieert met veel zwart-witcontrasten en verschillende inkttechnieken. Hij verzorgt tot in de puntjes zijn decors en we kunnen aannemen dat het uit historisch oogpunt gezien ook wel allemaal klopt. Mooie inkleuring zelfs.
In feite is dit het Franse tweede deel. Maar als je een conceptreeks, die in het Frans pas in 2014 begon, met afgeronde verhalen zo waanzinnig sterk kan openen met een album als De Ondergang van de Tempeliers, getuigt dat van commercieel inzicht waar andere uitgeverijen nog een puntje aan kunnen zuigen. Bovendien wist Daedalus al te scoren met stripreeksen over of met tempeliers. Het volgende, door Luc Brahy (Climax, Insiders Genesis, Oekaze) getekende album onthult een complot rond de beurscrash van Wall Street in 1929. Stéphane Perger (Sir Arthur Benton) tekende deel 3 met de slag van Hamburger Hill in de Vietnamoorlog als onderwerp. Het is gelieerd aan de moordaanslag op presidentskandidaat Robert F. Kennedy. We vrezen wel een beetje dat deze twee albums lang niet zo overtuigend zijn als dit eerste deel. |
|
> DAVID STEENHUYSE — november 2015 |