WOEKERAAR
Pieter Coudyzer • Xtra 116 p. (HC)
|
|
Bomen komen elkaar niet tegen, mensen wel... |
|
Pestgedrag... Hoeveel jeugdromans hebben dat onderwerp niet als centraal thema? Pubers maken het elkaar dan ook niet altijd even gemakkelijk: de minste afwijking van de norm kan aanleiding geven tot grensoverschrijdend irritant gedrag ten opzichte van elkaar. Te dik, te dun, te rood, te zwart, te noem het maar op... Recente cijfers tonen trouwens aan dat heel wat jongeren geconfronteerd worden met (cyber)pesterijen allerhande en voor hulpverleners is het niet altijd gemakkelijk om kort op de bal te spelen. Nic Balthazar maakte het onderwerp enkele jaren geleden even tot een hot topic met zijn boek / film / toneelstuk / graphic novel Niets Was Alles Wat Hij Zei, bij de goegemeente beter bekend onder de titel BenX. In dit alombekende verhaal wordt een jongen met het syndroom van Asperger door zijn klasgenoten tot het uiterste gedreven. Deze flinke brok human interest scoorde immens goed, zowel in de boekhandel als aan de box office.
Er zijn wel wat parallellen te trekken tussen Balthazar en deze Pieter Coudyzer. Beide Gentenaars hebben al enkele gelauwerde (kort)films geregisseerd en lijken in vergelijkbare mate gefascineerd door de houding van mens tegenover de natuur. Coudyzers werk is echter zoveel poëtischer en indringender dan dat van Balthazar zodat het hem serieus oneer zou aandoen als je hem van enige naloperij wenst te betichten. In deze Woekeraar bijvoorbeeld volgen we de dromerige Tom, een nerdy jongen die het zeker niet onder de markt heeft in zijn klas. Geleidelijk zien we hoe hij zich meer en meer afsluit van een maatschappij die hem willens en wetens uitgespuwd heeft. Coudyzer vermengt dit verhaal met elementen uit Franz Kafka's Metamorfose en laat Tom letterlijk transformeren in een boom van een vent. Hoewel Tom wel vrede lijkt te hebben met zijn bestemming, blijkt het noodlot toch weer andere plannen te hebben met de jongen.
Woekeraar is geen makkelijk boek, maar het zou jammer zijn als alleen de zelfverklaarde meerwaardezoeker het in zijn winkelmandje legt. Daarvoor is deze allegorische vertelling te puur, te krachtig, te mooi om zomaar te laten passeren.
Coudyzer zet met dit album zijn eerste passen op het graphic novelpad, maar geeft al direct een visitekaartje af om u tegen te zeggen. Hopelijk laat zijn drukke agenda het toe om meer van dit op ons los te laten! Straf debuut! |
|
> MARIO STABEL — juni 2015 |