Bibliografie van Olivier Frasier
• Veerman tussen de Sterren
Bibliografie van Hervé Richez
• De Kippen van Kentucky
• Groom Lake
• Kathy's Kat
• Messenger
• Motor Boys (vanaf deel 4)
• OMG!
• Sam Lawry
AAN DE RAND VAN DE WERELD Integraal
De Odyssee van Sir Ernest Schackleton


Olivier Frasier + Jean-François Henry/Jacques Malaterre/Hervé Richez • Saga Uitgaven (Collectie Bamboe)
96 p. (HC)
Echte venten!

Zijn er nog echte venten? Als je dit striprelaas over de Antarctica-avonturen van Ernest Shackleton (en niet "Schackleton" zoals de ondertitel luidt) leest, zou je denken dat wij allemaal gedegenereerde watjes geworden zijn die — rustig nippend aan een eersteklas gin-tonic — elke vorm van actie alleen nog maar via de insurance for xanax treurbuis tot ons nemen. Zelfs de salonfähige moderne survivalexperts die we wel eens op Discovery Channel zien passeren, verzinken in het niets bij het zien van de ontberingen die de avonturier en de zijnen hebben moeten doorstaan. Shackleton stond altijd wat in de schaduw van poolpioniers Robert Scott en Roald Amundsen en voor een deel is dat ook wel terecht omdat hijzelf nooit een van zijn beoogde doelen heeft bereikt. Zo blijft hij toch een beetje het heroïsch kneusje dat het allemaal net niet in de schoot geworpen heeft gekregen.


Aan dit goed gedocumenteerde album verleenden maar liefst driescenaristen hun medewerking. De gerenommeerde Hervé Richez is niet alleen uitgavedirecteur bij Bamboo, hij leverde al heel wat spannende stripverhalen af, vooral in het avonturen- en detectivegenre. Jacques Malaterre is vooral bekend als scenarist en regisseur van historische tv-documentaires (over de homo sapiens bijvoorbeeld) en nu houdt hij zich onder andere bezig met een filmadaptatie van Een Nacht in Rome van Jim. Ook Jean-François Henry moeten we vooral kennen van ver(teken)filmde stripverhalen. Zo werkte hij al mee aan tekenfilms van Lucky Luke en Ravian. We trappen hier bijgevolg een open deur in door te zeggen dat het verhaal heel filmisch in beeld is gebracht. De découpage is duidelijk opgebouwd en zou zonder al te veel aanpassingen kunnen dienen als storyboard voor een geromantiseerde documentaire. Het verhaal leest zo als een snel schuivende gletsjer onder invloed van het broeikaseffect en je betrapt je regelmatig op een koude rilling omdat je je echt wel middenin de actie bevindt.

De zwakke schakel in dit project ligt jammer genoeg bij tekenaar Olivier Frasier. Door zijn te brute inkleuring heeft hij zijn degelijke originele inkttekeningen namelijk serieus verklooid.

Ook al spreekt het verhaal op zich en wordt er rijkelijk geciteerd uit de dagboeken van de ontdekkingsreiziger, toch verwacht je bij een dergelijke strip ook wel een extra achtergronddossier met fotomateriaal, originele documenten,... Zeker bij deze hardcoveruitgave had dit echt wel een meerwaarde betekend.
yourtramadol.com/

> MARIO STABEL — februari 2015