DE GEHEIME DRIEHOEK - HERTZ 4 De Schaduw van de Adelaar
Denis Falque/Christian Gine + Didier Convard/Éric Adam • Glénat 56 p. (HC)
|
|
Kroniek van een aangekondigde dood? |
|
Zullen we maar bekennen? Ook wij lieten ons in 2004 meeslepen door die hele Da Vinci Code-hype en lazen alles wat van ver of dichtbij enigszins met het thema van de graal en de dubbelganger van Christus te maken had. Zo kwamen we via-via bijvoorbeeld ook uit bij het boek Het Heilige Bloed en de Heilige Graal van Michael Baigent, Richard Leigh en Henry Lincoln. De schrijvers hebben Dan Brown nog voor de rechtbank gedaagd omdat het wel heel duidelijk was waar hij de mosterd gehaald had. Diezelfde mosterd vormde trouwens ook de kiem voor de reeks De Geheime Driehoek van scenarist Didier Convard, een zevendelige reli-thriller die eigenlijk al volledig was afgewerkt voordat Brown met zijn roman op de proppen kwam. In het zog van deze succesvolle serie volgden nog nevenreeksen als I.N.R.I., De Wachters van het Bloed en deze Hertz. Bovendien bracht Glénat ook de collectie De Zwarte Loge uit, een verzameling one-shots en korte reeksen die steeds nogal esoterisch getint waren. Nu tien jaar later de populariteit van dergelijke verhalen serieus weggedeemsterd is, lijkt die Zwarte Loge een stille dood gestorven te zijn, met het gevolg dat er toch nog wel enkele onvertaalde delen ontbreken in onze boekenkast.
Martin Hertz was een nevenfiguur uit de oorspronkelijke De Geheime Driehoek die vaak optrad als een soort deus ex machina als hoofdpersonage Didier Mosèle weer even op een doodlopend spoor zat. Dat de man een eigen reeks zou krijgen, is zeker niet onterecht. Van bij aanvang had je een zekere sympathie voor de goedmoedige advocaat/vrijmetselaar op rust die niettemin een serieus zwaar verleden met zich meetorste!
Of de gekozen aanpak van deze subreeks nagels met koppen slaat, valt te bediscussiëren. Door middel van flashbacks krijgen we namelijk inkijk in de familiegeschiedenis van Hertz, maar dit trucje doet na vier delen al wat belegen aan. Net zoals in het vorige album duikt Martin Hertz weer in de dagboeken van verre voorouder André, de persoonlijke spion van Napoleon Bonaparte. Deze keer staat er een complot rond de Franse ex-keizer centraal wanneer die als balling zijn laatste jaren op Sint-Helena doorbrengt.
Convard wordt hier voor het scenario bijgestaan door Éric Adam. Wie van beide heren met die knoert van een cliffhanger op de proppen gekomen is, weten we niet, maar het is wel die vondst die het ietwat ongeloofwaardige en nogal lang uitgesponnen verhaal weet te redden. En zo kijken we toch weer uit naar het volgende deel: De Derde Dood van de Keizer! |
|
> MARIO STABEL — juni 2014 |