JIM CURIOUS 
Reis naar de Diepten van de Oceaan


Matthias Picard • Bries
52 p. (HC)
Tussen het knuffelbare en de gothic

Jim Curious is een curieus geval van de Franse auteur Matthias Picard want het tekstloze album van 52 pagina's dien je te lezen met een 3D-brilletje op je neus. Waarom je er van Bries twee krijgt, begrijpen we niet. Misschien als reserve of integendeel om het met twee te kunnen lezen, bij voorkeur een kind want hij of zij zal vast en zeker grote ogen trekken.

Het verhaal houdt eigenlijk niet veel in. Jim trekt een duikpak aan en gaat op ontdekking in de oceaan. Tijdens zijn afdaling komt hij meer tegen dan alleen maar rond hem zwemmende scholen vissen en grillige koralen. Via een grot komt hij in een onderzeese, verlaten stad waar hem iets bijzonders overkomt. Iets dat het nut van het 3D-brilletje uitspeelt.

Niet zozeer de psychedelische effecten voorbij de eerste helft van het album zijn indrukwekkend om door een rood en blauw gekleurd plastieken glaasje te bekijken. De beste scènes zijn die waarin Jim zich temidden de vissen bevindt. Dan kan je als het ware in de diepte tasten. Picards duistere tekenstijl zit tussen het knuffelbare en de gothic in. Tim Burton zou er wel raad mee weten.

Jim Curious verscheen al in het Frans, het Engels, Duits, Koreaans, Pools, Roemeens en zelfs het Chinees. Spaanse, Italiaanse, Russische en Portugese edities komen er nog aan. Dat het nu ook in het Nederlands beschikbaar is — hoewel er geen enkel woord in staat — is meer dan terecht.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2014