DE ORDE VAN CICERO 2 Opening van het Vooronderzoek
Paul Gillon + Richard Malka • Glénat (Prestige) 48 p. (HC)
|
|
Een duivel van een advocaat |
|
Toen in 2004 het eerste deel van De Orde van Cicero uitkwam, hadden we er niet echt een goed oog in. Niet alleen omdat het een advocatenreeks was en we met afgrijzen moesten denken aan die saaie rechtbankseries waarin de auteurs om de haverklap "Objection, your honour!" roepen. Maar ook omdat ouwe knar Paul Gillon de tekenpen hanteerde, terwijl we nog niet bekomen waren van zijn Vrije Vlucht-miskleun De Blanke Weduwe.
Maar kijk, onze vooroordelen ten spijt bleek De Orde van Cicero één van de stripverrassingen van 2004 te zijn. Richard Malka, trouwens zelf advocaat, onder meer van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo, schreef een erg boeiend verhaal vol drama, romantiek en uiteraard retoriek. En de wat statische, maar realistische tekeningen van Gillon pasten uitstekend bij deze reeks die het niet moet hebben van zijn flitsende actiescènes. Het pas verschenen tweede deel haalt net niet het hoge niveau van zijn voorganger, maar ons heeft dit album weer geen seconde verveeld.
Meer dan zestig jaar na de dramatische gebeurtenissen vlak voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog is de vete tussen de families Steiner en De Veyrac nog lang niet verteerd. Nathan Steiner, baas van de juridische multinational Steiner-Macrae, wil absoluut het eerbiedwaardige Franse advocatenkantoor De Veyrac-Richemont overnemen. Is het daarom een toeval dat juist nu Benjamin De Veyrac beschuldigd wordt van witwaspraktijken voor de Russische maffia?
Opening van het Vooronderzoek is misschien wel een historisch album, want Gillon, die nog nahijgt van het uitblazen van tachtig kaarsjes, houdt het naar verluidt voor bekeken. Gelukkig vond Jean-Yves Delitte het niet erg om er nog maar een serietje bij te nemen. Wat hij ervan bakt zien we wel in de drie volgende delen van dit vijfluik. Malka werkt ondertussen aan een andere serie die zich in de financiële wereld zal afspelen. Hopelijk is het scenario even sterk als dat van De Orde van Cicero. Dat we ernaar uitkijken, hoeft geen betoog. |
|
> JEROEN FRANçOIS — mei 2006 |