Jawadde, van een klepper gesproken!... Dit is er een. Niet alleen imponeert het formaat van de uitgave (op eenzelfde luxemanier als de Superman-bundels Superman for Tomorrow en All-Star Superman), het meest springt het schilderwerk van Alex Ross (°1970, Oregon) in het oog. Hij is een van de internationaal meest gewaardeerde tekenaars in de comicsindustrie en werkte aan tal van superheldenseries. Momenteel loopt er over hem een overzichtsexpo in de Mona Bismarck American Center For Art & Culture in Parijs. De bijhorende catalogus Mythology opent op 336 pagina's een goudmijn aan reproducties van schetsen, voorbereidende tekeningen, een uitleg over zijn methodes en uiteraard vele van zijn schilderijen. Je kan er ook in ontdekken in welke mate Ross gebruik maakt van foto's om ze op geheel ambachtelijke wijze in verf om te zetten. Om hem dicht genoeg bij huis te situeren, kunnen we zijn stijl nog het best vergelijken met Don Lawrence, de tekenaar van Storm.
Wervelender dan bij Lawrence buitelen de scheve kaders en flitsende paginalay-outs aan je ogen voorbij. Het is soms happen naar adem tussen twee hoofdstukken in. Er staat in het verhaal dan ook heel wat op het spel. Alle helden van de Justice League (Superman, Batman, Wonder Woman, Green Lantern, Aquaman, Flash en vele anderen) krijgen lik op stuk van hun meest bekende vijanden. Dan noemen we vlijtig Lex Luthor, Brainiac, Joker, Sinestro, Poison Ivy,... Het gekke is dat de schurken samenspannen om de wereld te redden. Met bijbedoelingen uiteraard, maar de superhelden worden door hun onmacht wel mooi buitenspel gezet, of alleszins tijdelijk uitgeschakeld. Zo wordt Green Lantern naar een niet in kaart gebrachte uithoek van het heelal getransporteerd en kan Flash niet meer stoppen met rennen. Batman denkt er het zijne van. Hij vindt dat superhelden met een gezin of andere verwanten die tegen hen gebruikt kunnen worden kwetsbaar zijn. Op die zere plek drukken de superschurken. Vooral Aquaman, wiens zoon werd ontvoerd, lijdt er het meest onder. Hij zint het meest op wraak en zou er nog zijn rol als beschermer mee uit het oog verliezen.
We hebben niet geteld hoeveel personages hun rolletje in het verhaal krijgen toebedeeld. Het zijn er véél, zowel aan de goede als de kwade kant. Zelfs een B-superheld als Plastikman, die als versterking van de Justice League wordt opgetrommeld, krijgt zijn fifteen minutes of fame. Amusant om te lezen hoe hij niet alleen zijn eigen status in vraag stelt, maar ook nog eens een andere lotgenoot betrekt in zijn ongenoegen over het gebrek aan erkenning. Superman, Batman en Green Lantern ervaren we als de grootste hoofdrolspelers omdat ze doortastender zijn dan de anderen. Nu ja, er valt voor elk van de gedeelde en afzonderlijke intriges wel wat te vertellen.
Een zekerheid is dat het in twaalf hoofdstukken is uitverteld, met een meer dan aanvaardbare afwikkeling van alle verhaallijnen en de overkoepelende plot. Het is eigenlijk verbazingwekkend hoe Jim Krueger en Alex Ross (die meeschreef aan het verhaal) erin slagen die tornado aan gebeurtenissen nog eens extra weten te larderen met steengoeie dialogen (vooral die tussen Batman en Superman zinderen na), emotionele momenten en gevoel voor drama. Al die intimistische scènes bieden mooi weerwerk aan de actie en het spektakel. Het zijn geen dooie overgangsmomenten om daarna alleen maar loos te kunnen gaan met visueel vuurwerk. Ze horen erbij als de "S" op Supermans borst.
Bijna vijfhonderd pagina's garanderen je een paar uur puur leesplezier. Al tijdens het eerste hoofdstuk ben je volledig verkocht. Door de schilderijen van Alex Ross volstaat kijken alleen al, Door de grotere uitvoering komt zijn werk pas goed tot zijn recht. Je zou Justice net zo goed kunnen beschouwen als een lijvig artbook.
Voor wie het duizelt door de vele personges die je wellicht niet allemaal kent, bieden de vele bonuspagina's soelaas. Uit de dossiers van Batman lees je per personage, goed of kwaad, een introductie over de voorgeschiedenis met extra toelichtingen die handig zijn voor een beter begrip van hun drijfveren. Leg dit boek niet te ver weg. Deze gidspagina's kunnen nog van pas komen bij volgende aankopen van uitgaven van RW Uitgeverij. Goh, wat zijn wij ongelofelijk dankbaar dat wij dit allemaal nog kunnen ontdekken! |