BOUNCER 9 And Back
François Boucq + Alejandro Jodorowsky • Glénat 70 p. (HC)
|
|
Ultieme westernstrip |
|
Iedere westernliefhebber kent de filmklassiekers Unforgiven, Once Upon A Time In The West en The Good, The Bad And The Ugly. John Wayne en vooral Clint Eastwood zijn wereldberoemd geworden met hun rol in westernfilms. Ook de stripwereld kent zijn klassieke westernhelden en de twee bekendste zijn waarschijnlijk luitenant Mike Blueberry en Lucky Luke. Maar uiteraard zijn er nog meer reeksen die zich in de Far West afspelen. De een wat zachter en beschaafder (De Blauwbloezen) dan de andere (Bouncer). En laat nu juist van Bouncer een nieuw album zijn verschenen. Als groot fan van deze serie hadden we de verschijningsdata al omcirkeld in onze agenda en stonden we meteen op de stoep van onze stripwinkel.
In het vorige deel van dit tweeluik met de titel To Hell vermoordde de perverse Little John op brute wijze de vriendin van Job de barkeeper. Bouncer heeft gezworen deze moord te zullen wreken en gaat op jacht naar Little John. Deze heeft zich verstopt in de gevangenis waar zijn vader "Ugly John" de scepter zwaait. Bouncer weet de gevangenis binnen te komen, maar eruit geraken is niet zo makkelijk. Het blijkt namelijk een onderduikadres te zijn voor het grootste uitschot. Met hulp van de twee indianen Black Hawk en Goyathly weet Bouncer toch te ontsnappen en neemt Ugly John mee als gijzelaar. Vanaf dan ontstaat er een bloedstollende achtervolging door de woestijn die eindigt in een grote slachtpartij in de sneeuw. Wat dit album zo sterk maakt, is niet alleen het spannende en goede verhaal (dit keer vooral van François Boucq en minder van Alejandro Jodorowsky die een nieuwe film maakte), maar ook de personages. Dat Ugly John een griezel was wisten we al, maar welke rol speelt zijn knappe moeder eigenlijk? En wat is de rol van de drie mysterieuze monniken, de skulls, die in het vorige album uit de trein sprongen? Maar het meest schokkende was de manier waarop indiaan Goyathly ons leert hoe hij water bespaart in de woestijn. De details zullen we je besparen, die lees je vanzelf wel.
De tekenstijl van Boucq is gemaakt voor Bouncer. Samen met Jean Giraud en Yves Swolfs is hij de beste westerntekenaar die er is. Qua details is hij de minste van de drie, maar zijn personages zijn ongeëvenaard. Ze zijn ruw, hard, soms knap, maar vaak meedogenloos. En dan maakt van Bouncer ook zo'n ultieme westernstrip.
Als laatste willen we de uitgeverij een groot compliment geven. De uitgave is verzorgd en een hardcoverstrip van zeventig bladzijden voor 14,95 euro is een bijzonder schappelijke prijs. Als alle hardcovers zo waren, dan telde onze verzameling er veel meer. |
|
> DAI HEINEN — januari 2014 |