Stripbesprekinglezers... wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen? Met andere woorden, waarom hebben jullie op de link geklikt die naar deze bespreking leidde? Uit een grootschalig sociologisch onderzoek blijkt dat we jullie grosso modo in drie groepen kunnen onderverdelen (en we maken het meteen concreet door het achtste deel van Alleen als voorbeeld te nemen):
• "Ik ben net terug van een jarenlange opleiding in een boeddhistisch klooster in India en heb nog nooit van deze reeks gehoord." Ga naar punt A...
• "Ik heb de vorige delen wel gelezen, maar twijfel eraan om de reeks te blijven kopen omdat de vorige delen toch wat minder waren." Ga naar punt B...
• "Ik heb dit achtste deel al gelezen en wil weten of mijn mening overeenkomt met die van De Stripspeciaalzaak, zodat ik jullie kennis van zaken kan bejubelen, of alweer meewarig het hoofd moet schudden bij het lezen van zoveel onzin." Ga naar punt C...
A. Ik ken deze reeks niet. Toch maar eens aanschaffen?
Alleen is een reeks voor alle leeftijden, maar wel eentje met een wat hardere ondertoon. Op een morgen komen vijf kinderen tot de vaststelling dat ze helemaal alleen zijn. In de rest van de stad is er geen enkele ziel meer te bespeuren. Na de initiële schok proberen ze niet alleen te achterhalen wat er gebeurd is, de vijf verschillende karakters zijn ook op elkaar aangewezen en dat blijkt niet zo vanzelfsprekend te zijn.
Het scenario van Fabien Vehlmann kent veel invloeden, waarvan die van Lord of the Flies en Lost de duidelijkste zijn. Het ambitieuze scenario vergt wat inspanningen van de lezer, maar na acht delen blijft Alleen, enkele mindere momenten niet te na gesproken, nog even interessant om volgen. Dit komt ook door de boeiende personages, de relativerende humor en de toegankelijke tekeningen van Bruno Gazzotti. Nog niet overtuigd, grasduin dan in ons archief voor de uitgebreidere besprekingen van de eerste delen.
Stop hier met lezen vanwege de spoiler alert in punt B!
B. Ik vond de vorige delen iets minder geslaagd. Is deel 8 beter?
Wij vonden ook dat er in de vorige twee albums een beetje sleet zat op het scenario, maar dit achtste deel hebben we opnieuw met plezier gelezen. Dodji, Leïla, Yvan, Camille en Terry worden gevangengenomen en naar de stad Neosalem gebracht. In een Romeinse arena moeten ze een reeks originele, maar gevaarlijke proeven afleggen, zelfs op het sadistische af. Maar wie zijn de zeven laatste families? En wat is "het kwaad" waarvoor iedereen bang is?
De verandering van het decor doet wonderen. Doordat het achtste deel vooral draait rond de proeven die de kinderen moeten afleggen, zit er lekker veel tempo in de strip, waardoor hij erg vlot leesbaar is, ondanks de onduidelijkheid over het waarom van dit alles. Deze reeks blijft een aanrader, maar wij hopen niettemin dat Vehlmann het niet te onverteerbaar ingewikkeld maakt. Er tijdig een bevredigend einde aan breien zonder ons nog ettelijke delen lang aan het lijntje te houden is ons gratis advies.
C. Vond De Stripspeciaalzaak dit deel even goed of slecht als ik?
Dit kom je eigenlijk allemaal te weten in punt B. Dus omhoog scrollen maar... |