FLASH 1
Voorwaarts


Francis Manapul/Brian Buccellato • RW Uitgeverij
160 p. (HC)
Passie op papier

Flash kenden we tevoren enkel als een superheld die keihard kan lopen en het feit dat het personage Sheldon uit The Big Bang Theory er een grote fan van is. Dankzij de vertaling van de eerste acht gebundelde delen van de nieuwste reboot (uit The New 52-herlancering) kunnen we Flash nu ook beter plaatsen en ineens erkennen dat hij een van de interessantere superhelden is. Dat komt door het hoofdpersonage Barry Allen die nu een keer niet een superheld is met gigantisch duistere gedachten of andere issues in de sliert graphic novel-benaderingen die andere superhelden te beurt vallen. Het voornaamste waar Barry mee worstelt, is het beheersen van zijn kracht die hij dient te optimaliseren. Om de superschurk Mob Rule tegen te kunnen houden moet hij zijn hersenen sneller laten functioneren. Maar daar is een nadeel aan verbonden.

Barry kwam aan zijn superkracht doordat hij getroffen werd door een bliksemschicht en vervolgens geblust door chemicaliën. Hij put zijn kracht uit de zogenoemde speedforce, een energieveld waarmee hij als Flash de misdaad bestrijdt. Die elementen krijg je ook als nieuwe lezer geserveerd waardoor je je eigenlijk niet al te veel vragen over de oorsprong van zijn krachten en zijn afkomst hoeft te stellen. En lezers die Flash al langer kennen, hebben uiteraard net zo veel aan de hoofdintrige die voor de spanning zorgt.

Barry is een sympathiek personage. Hij heeft ook wel zijn te verwerken trauma's wat verlies en liefde betreft, en in dit verhaal maakt hij heel veel mee. Dat vertaalt zich in best wel literaire monologen. Maar de melancholie neemt het nooit overmatig over van zijn goedaardige uitstraling. Hij is eigenlijk gewoon een goeie gozer. We zijn blij dat we hem leerden kennen.

Behalve het rijkgevulde verhaal zijn ook de tekeningen een bijzondere troef. Francis Manapul en Brian Buccellato schrijven samen het verhaal, Manapul tekent en Buccellato kleurt die dan weer stijlvol in, geholpen door Ian Herring. Het is een werkelijk aantrekkelijke symbiose van stijl, kleur, goeie bladschikkingen en een aantrekkelijk realisme. Veel pagina's zijn het inlijsten waard, de grote variatie aan geëtaleerde details, close-ups, actie, dynamiek, intimiteit, drama, spanning, noem maar op, is meer dan zomaar technisch vakwerk, het is passie op papier.

> DAVID STEENHUYSE — november 2013