DE TRILOGIE VAN HET KWAAD 1
De Beul van Portland


Michel Montheillet + Maxime Chattam • Jungle! (Thriller)
48 p. (SC)
Koppie bij de zaak

De Trilogie van het Kwaad is een stripbewerking van een van de bekendste hedendaagse thrillers in Frankrijk. Voormalig criminologiestudent Maxime Chattam, het pseudoniem van Maxime Guy Sylvain Drouot, is de schrijver, Michel Montheillet maakte er een geslaagde strip van. Allebei blijven ze trouw aan een verregaand realisme in zowel tekeningen als psychologische opbouw. Je kruipt werkelijk in het hoofd van een seriemoordenaar die actief is in Portland (waar Chattam in zijn jeugd vaak zijn vakanties doorbracht) en het heeft gemunt op jonge vrouwen met wie hij zwaar onwelvoeglijke zaken uithaalt. Zijn signatuur is het afhakken van de handen en het gruwelijk verminken van het gezicht. Ondanks de andere mening die de plaatselijke politie is toegedaan, weet de kersverse inspecteur Joshua Brolin het onderzoek de juiste richting uit te stuwen. Hij is een intelligente profiler, maar komt hij ook op tijd om Juliette Lafayette te redden die blijkbaar met de moordenaar chatte?

De Trilogie van het Kwaad is niet het soort misdaadverhalen waarbij het achterhalen van de identiteit van de moordenaar van belang is. Hier gaat het net zoals in zoveel hedendaagse tv-reeksen over hoe en wanneer de moordenaar kan gevat worden, en hoe die jacht een weerslag geeft op de levens van de hoofdpersonages. Om nog te zwijgen over de specifieke sfeerschepping die het verhaal optillen naar het echelon van de betere thrillers. Chattam zit de personages verduiveld dicht op de huid, maar hij houdt het professioneel. Geen oeverloze uitweidingen over het privéleven van de speurders, hij houdt zijn koppie bij de zaak.En die zaak laat zich lezen als een ongemeen spannende seriemoodernaarsthriller waarin het tempo steeds hoger wordt opgevoerd.

Hoewel dit eerste deel een afgerond verhaal is met een zorgvuldig afgesloten dossier, blijven we in de komende twee delen Joshua Brolin volgen. Terwijl De Beul van Portland zich in de herfst afspeelt, koos Chattam de winter en de lente uit voor zijn volgende verhalen. Is dat van belang? Als je ziet hoe sfeervol dat resulteert in de tekeningen en de inkleuring, dan wel, ja.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2013