AYAKO 1 Een Meisje om van te Houden
Osamu Tezuka • Uitgeverij L 208 p. (SC)
|
|
Tijdloze Tezuka |
|
Van het immense œuvre van Osamu Tezuka is slechts een minuscuul gedeelte in het Nederlands vertaald. Een schande misschien, maar wij bekijken het liever positief. De laatste jaren ontdekken we geregeld 'nieuw' werk van de grootmeester van de manga. Na Boeddha, MW en Ode aan Kirihito is het nu de beurt aan Ayako, een drieluik. Al dateren deze strips uit de tijd dat we nog in de wieg lagen, ze zijn allesbehalve oubollig en gedateerd. Meer nog, hedendaagse scenaristen kunnen nog heel wat leren van de vertelkunst van Tezuka.
Incest, spionage, moord,... met Ayako kiest Uitgeverij L duidelijk opnieuw voor een Tezuka-strip bestemd voor (jong)volwassenen. In 1949 keert Jiro Tengé terug naar Japan, na enkele jaren krijgsgevangen te hebben gezeten. Zoals verwacht moet zijn strenge, aartsconservatieve vader nog steeds niets van hem weten. Maar hij is wel verrast dat hij een nieuw zusje heeft, Ayako. Geschokt ontdekt hij dat zijn vader haar bij de vrouw van Jiro's oudere broer Ichiro heeft verwekt. Met de toestemming bovendien van Ichiro, in ruil voor het grootste deel van de erfenis. Maar ook Jiro is niet zonder zonden...
Ayako is een nogal hard verhaal, met nauwelijks enige humor. Maar het wervelende verhaal blijft de volle 208 pagina's boeien. Tezuka heeft bovendien nog meer te bieden dan een schokkend familiaal drama. De strip toont ook een accuraat tijdsbeeld van het naoorlogse Japan. Het trotse land dat patriottisme hoog in het vaandel draagt, is bezet door de geallieerden onder leiding van de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur. Massale afdankingen zorgen voor sociale drama's waardoor ondergrondse communistische groeperingen steeds populairder worden. En dat zien de Amerikanen uiteraard niet graag.
Door de filmische vertelstijl leest Ayako als een Shinkansentrein. Ondanks het veellagige scenario blijft het verhaal gemakkelijk te volgen. Zoals zo vaak wisselt Tezuka karikaturale tekeningen af met scènes waaraan hij wat meer zorg en tijd besteedde. Af en toe speelt hij met de kadrering, maar enkel wanneer het functioneel is, niet als gimmick.
Dit eerste deel van Ayako is een beklijvende strip met een verbijsterend einde. Of hoe een manga uit begin de jaren 1970 kans maakt op de titel 'beste strip van het jaar 2012'. Daarvoor is het woord 'tijdloos' uitgevonden. |
|
> JEROEN FRANçOIS — maart 2012 |