Bibliografie van Denis Bajram
• Cryozone
• Drie Christussen
• Experience Death
• Spiegelingen
• Stille Getuigen
• Universal War Two
UNIVERSAL WAR ONE 1-2-3
1: Genesis - 2: De vruchten van Goed en Kwaad - 3: Kaïn en Abel


Denis Bajram • Daedalus
48 p. (HC)
Een halve Dirty Dozen in space

(dit is een geüpdatete bespreking van onze versie uit 2001)

Ergens in het onmetelijke heelal was ze daar plots: DE MUUR (spreek het uit met een zware dreigende stem met veel zin voor dramatiek). Niemand wist waar ze vandaan kwam, wat ze precies was en nog minder wat er achter verscholen zat. Het is de taak van de derde vloot van de United Earth om dit intrigerende verschijnsel uit te pluizen. Al gauw wordt duidelijk dat DE MUUR geen muur is, maar een enorme bol in de ruimte, een sfeer van drie miljoen kilometer doorsnede met een gigantische aantrekkingskracht. Ook binnen de derde vloot van de United Earth rijzen er grote problemen. De crew blijkt immers samengesteld te zijn uit veroordeelden die een tweede kans verdienen. Met onder andere een lafaard, verkrachter, psychopaat en een mannenhaatster aan boord hebben we beslist niet met watjes te doen en dat laat zich gelden. Tegen alle orders in vliegt de vloot toch door DE MUUR en wat ze daar aantreffen tart elke verbeelding. Niet alleen verloopt de tijd er tienduizend maal sneller, maar ook blijkt er onbekend (vijandig) leven te bestaan. John Baltimore, een bemanningslid, sterft tijdens een impulsieve vlucht in het onbekende. Zijn offer was echter niet zinloos want het levert de crew belangrijke informatie op over DE MUUR die nu een gigantische wormhole blijkt te zijn met grote, interne tijds- en snelheidsverschillen.

Elk hoofdstuk van Universal War One begint met een bijbelfragment en dat geeft het verhaal, voor zover dat nog nodig was, extra epische spankracht. Maar hoe gewichtig het verschijnsel — waarbij zomaar eventjes de planeet Uranus doormidden wordt gesneden — en de aanpak van Denis Bajram ook lijkt, Universal War One is bovenal een avontuurlijke sciencefictionreeks met een overtuigende aandacht voor de menselijke psyche. De samenstelling van het eigengereide zootje ongeregeld doet denken aan The Dirty Dozen, maar dan de helft ervan. Het half dozijn komt niet goed overweg met het gezag, de dochter van een hoge officier incluis, en er is ook dat brutale verkrachtingsgeval in deel 1 dat het verloop van de reeks grotendeels meebepaalt. Toch komt er ook een sterk staaltje zelfopoffering in voor wanneer Baltimore wil bewijzen dat hij een échte held is en geen impulsieve machoheld die door fouten de dood met zich meesleurt. Ook de laffe en suïcidale Mario verlegt zijn grenzen. En zo heeft elk personage zijn verhaal, zijn geschiedenis en een onzekere toekomst.

Daar waar we het soms moeilijk hebben om verhalen volledig te snappen over tijdreizen, daaraan gekoppelde tijdparadoxen en de (on)mogelijkheid ervan, wordt het in Universal War One bevattelijk uitgelegd. Net zoals in de filmtrilogie Back to the Future ga je gewillig mee in de uitleg. Eventuele vragen die je hebt, worden steeds op tijd gecounterd met alweer een climax.

Straffe reeks, die een noodzakelijke heruitgave zeker verdiende. Waarom het allemaal zolang heeft moeten duren, is een vraag waar we niet langer hoeven bij stil te staan. Daedalus maakte er een prestigeproject van met zoals steeds uitmuntend verzorgde uitgaven. Wij hebben lekker de verzamelbox in huis.

> TOM DE LENTDECKER / DAVID STEENHUYSE — augustus 2011