AMERIKKKA 4 De Chicago Eagles
Nicolas Otéro + Roger Martin • Saga Uitgaven 48 p. (HC & SC)
|
|
Beestig |
|
Als de extra infobrochure over 100 jaar Ku Klux Klan de reden is waarom dit vierde deel in tegenstelling tot de eerste cyclus nu plots ook in hardcover verschijnt, dan is dat maar zo. Door amper twaalf pagina's hebben we meer geleerd over de Ku Klux Klan dan alle gelezen en bekeken strips, tv-series en films samen waarin die verklede apen voorkomen. Op zijn hoogtepunt telde de KKK zes miljoen leden, sta daar maar eens bij stil. Interne twisten, een ongeloofwaardig op enkel oppositie gesteund programma, een slecht gevormde en inefficiënte leiding, de publieke weerzin voor buitensporige daden van geweld en andere uitingen van haat en een aan hen voorbijhollende moderne maatschappij, zorgde voor de uitholling en teloorgang van de extremistische klan met zijn folkloristische gewaden en gewoontes. Maar volledig weggedeemsterd is de organisatie nog niet. Ook in het moderne Amerika kan de KKK vrijuit spreken. Daar heb je dan dat onaantastbare recht op vrije meningsuiting voor.
Over meer dan enkel woorden heeft ook de stripreeks AmeriKKKa het. De verhalen worden geschreven door een autoriteit inzake de KKK, Roger Martin. Hoe informatief en boeiend zijn begeleidend dossier over de KKK is, zo scherp en brutaal zijn de scenario's. De beestige tekenstijl van Nicolas Otéro — waar we niet echt een liefhebber van zijn — past wonderwel bij het verhaal. Je afkeer (hopen we) voor al wat extremistisch is wordt erdoor vermenigvuldigd. Aan neonazi's en ander gespuis is er in dit vierde deel geen gebrek.
In De Chicago Eagles, een afgerond verhaal, staan extremistische lieden tegenover zwarten en homoseksuelen. Een Gay Pride-parade wordt door de kale mannetjes verstoord. De special agents Angela Freeman (zelf een zwarte) en Steve Ryan zijn vooral geïnteresseerd in een van hen. Hij zou medeverantwoordelijk zijn voor een golf van geweld in Chicago. Freeman en Ryan dringen snel door in de smerige poel van geweld, verraad, drama en corruptie. Goed om te weten: in het recent in het Frans verschenen nieuwste deel draait alles rond huidig president Barack Obama. |
|
> DAVID STEENHUYSE — februari 2011 |