SNEEUW - HET BEGIN 1 Het Bloed der Onschuldigen
Didier Poli/Jean-Baptiste Hostache + Éric Adam/Didier Convard • Glénat (Grafica) 56 p. (HC)
|
|
De charme van opgewarmde kost |
|
"Een spin-off komt er over het algemeen wanneer de hoofdserie buiten adem begint te raken", zei Jean Van Hamme ons nog onlangs. Ergens midden jaren 1980, toen iedere puistige tiener in No Time To Waste T-shirts rondliep, was de stripserie Sneeuw zo hot als iets. Je had postapocalyptische strips als Jeremiah, Akira en Simon van de Rivier, maar Sneeuw was anders. Sneeuw was heftiger. Sneeuw was het schrikbeeld van een ecologische ramp, waar de mens echt teruggekatapulteerd werd in de duistere middeleeuwen. Hoe kon het zover komen? Na sabotage van de klimaatcomputers werd Europa bedekt onder een immens sneeuwtapijt. Rond die gigantische koude zone werd een electromagnetische gordel gebouwd. Binnenin viel iedereen terug op zijn overlevingsinstinct. Stammen ontstonden in de ruïnes van het Grote Europa. Goed en slecht. En dan was er nog de ziekte van Orion die mensen deed veranderen in hersenloze kannibalen.
Het succes van de schatplichtige zombiestrip Walking Dead indachtig, besloot scenarist Didier Convard (De Geheime Driehoek) zijn held opnieuw te laten ontdooien. Om het na al die tijd de nieuwe lezers gemakkelijker te maken, besloot hij uit te pakken met een prequel. Dankzij die schone lei kan de Fransman, hierbij bijgestaan door de immer puike Éric Adam, weer iedereen kennis laten maken met zijn origineel onderkoeld universum. Dit pluspunt is terzelfdertijd het zwakke punt voor de fans van het eerste uur. Het instapverhaal van de voortvluchtige vluchtsporenclan, mist voor hen wat gewicht wegens teveel déjà vu et lu. Maar de pionnen zijn nu gezet. In een recent interview liet de topscenarist al optekenen er weer heel veel zin in te hebben, en hij ziet het al groter dan de initieel geplande drievoudige trilogie. Sneeuw - Het Begin wordt een langere reeks zonder verdere opdelingen... op een mogelijk one-shotje dat getekend zal worden door Christian Gine, de tekenaar van de eerste serie. Dus dit komt wel goed. Minder enthousiast zijn we over de tekeningen van Didier Poli (Kinderen van het Onweer) en Jean-Baptiste Hostache. Hun pagina's zijn van een verstilde schoonheid, maar missen nu de diepte die Gine ze oorspronkelijk meegaf.
Deze Sneeuw-cyclus doet ons hierdoor fel denken aan die andere kille, maar vlot vertelde stripreeks: Golden City. We begrijpen wel waarom bijna iedereen dat goed vindt, maar zelf worden we er maar niet warm van. Geef ons voorlopig maar de groezeliger getekende hoofdreeks! |
|
> WOUTER PORTEMAN — november 2010 |