SHERLOCK HOLMES & DE VAMPIERS VAN LONDEN 1 De Roep van het Bloed
Vladimir Krstic-Laci + Sylvain CorduriĆ© • Daedalus (1800) 48 p. (HC)
|
|
Victoriaanse duisternis |
|
Sherlock Holmes heeft het vergrootglas in de schuif gelegd. Hij heeft zijn eigen dood in scène gezet en hoopt rustig van zijn oude dag te kunnen genieten. Dat is buiten de vampiers van Londen gerekend. Zij zitten met een groot probleem. Hoewel ze voor hun overleven afhankelijk zijn van mensenbloed, en daarvoor een moord meer of minder niet schuwen, heeft een van hen, Owen Chanes genaamd, alle remmen verloren. Hij moordt erop los en schuwt geen politiek belangrijke figuren. Hierdoor haalt de vampiersgemeenschap zich de aandacht en woede van koningin Victoria op de hals. Selymes, de onbetwiste leider van de vampiers haalt Sherlock terug naar Londen en zet deze laatste onder druk om Chanes te vinden. Het is de start van een kat-en-muisspel tussen de geniaalste speurder aller tijden en een oersterk monster dat bloeddorstig zijn stempel op de geschiedenis wil drukken.
Na een gruwelijke introductie ontpopt deze strip zich razendsnel tot een vampierverhaal dat wel eens uit de pols van Bram Stoker himself had kunnen komen. De sfeerschepping is donker en dreigend. Holmes wordt geportretteerd als de slimme detective die we kennen, maar die blijkbaar ook kennis bezit over het occulte. Dit deed ons dan weer even denken aan The Young Sherlock Holmes, voor de cinefielen onder ons zeker en vast gekend. De druk die enerzijds door Selymes en anderzijds door Chanes op Holmes uitgeoefend wordt, is gedurende heel de strip duidelijk voelbaar. Het creëert een gezonde dosis spanning. Bovendien worden we als lezer ook nog eens getrakteerd op een heuse cliffhanger.
Scenarist Sylvain Cordurié heeft zich duidelijk gedocumenteerd en is er in geslaagd in tijden van oververzadiging aan vampiersthematiek een origineel verhaal op poten te zetten. Het tekenwerk van Vladimir Krstic-Laci is bijzonder geslaagd en vormt de perfecte symbiose met het inkleurwerk dat in grote mate bijdraagt aan de sfeerschepping. De collectie 1800 van uitgeverij Soleil wist eerder al onze aandacht te trekken omwille van de Victoriaanse uitstraling en esoterische thematiek, we waren dan ook maar wat blij dat Daedalus dit lekkers ook aan de Nederlandstalige lezer wil aanbieden. Wij kijken alvast uit naar het te verschijnen tweede en laatste deel van dit tweeluik dat aangekondigd wordt voor februari 2011. |
|
> JACKY CORNELIS — oktober 2010 |