ARQ 12 Missie
Andreas • Sherpa 48 p. (HC)
|
|
Andreas' drive |
|
Missie is de nieuwste van Andreas, iets waar een klein groepje lezers altijd erg naar uitkijkt. Bij zijn naam moeten velen bij voorbaat al denken aan een zogenaamd moeilijke strip. Zo wordt Andreas ook wel eens vergeleken met David Lynch, regisseur van onder meer Twin Peaks en nogal wat cultfilms. Deze kenmerken zich door een bepaalde onbegrijpelijkheid en bizarre personages. Een film van Lynch valt meestal niet in één-twee-drie uit te leggen. Er zijn inderdaad overeenkomsten. Maar helemaal onbegrijpelijk zijn Andreas' verhalen niet. Zo leest ondergetekende, bij uitgave van een nieuw deel uit een reeks bijna nooit de voorgaande delen. Dan mis je wel wat, maar je beleeft toch nog voldoende leesplezier. Personages uit Andreas' strips zijn ook niet per se bizar te noemen. Wat duidelijk overeenkomt, is dat bepaalde details en zelfs complete ontwikkelingen je pas na herlezing opvallen. Of pas na het lezen van de vervolgdelen, jaren later. De lezer wordt daarom gemotiveerd en beloond tot herlezen. Waar voor je geld dus.
Maar nu weer on topic: waar gaat Arq nu eigenlijk over? Omdat er genoeg lezers zijn die deze reeks nog niet kennen, volgt in de volgende alinea een kleine teaser over de reeks zonder (al te) veel over het verhaal te verklappen. Het vervelende feit doet zich voor dat de meeste zaken pas na verloop van het verhaal duidelijk(er) worden. Wat hier nu volgt is een chronologische weergave van enkele belangrijke gebeurtenissen. Voor extra leesplezier is er natuurlijk de aanbeveling deze teaser níet te lezen, en gewoon zonder enige voorkennis aan deze reeks te beginnen!
Lang geleden is er op aarde een menselijk wezen, Arq, gevonden. Dit wezen blijkt te beschikken over speciale krachten en bevat zelfs een compleet universum in zijn hoofd. Intussen komen vijf totaal verschillende personen van verschillende locaties opeens terecht in een hun onbekende wereld. Een wereld die ze op een bepaalde manier kunnen beïnvloeden, maar dat merken ze pas veel later. Ook een wereld die door bepaalde partijen op aarde met veel interesse wordt gevolgd. Dit omdat ze weet hebben van het vinden van Arq. Het moge duidelijk zijn naar welk universum de vijf zijn getransporteerd... Op de wereld van Arq leven verschillende soorten mensachtigen, die zo min mogelijk met elkaar van doen hebben. Maar door de invloed van de vijf komt hier verandering in. Intussen rijst voor hen de vraag welke wereld nu eigenlijk de echte is. Hoe beïnvloedt de ene wereld de andere? En in welke mate zijn ze niet alleen maar onbeduidende pionnen in een veel groter spel?
Dat niets is wat het lijkt, goede personages ook kunnen evolueren naar slechte en omgekeerd, om zomaar opeens achteloos weggeworpen te worden, zal sommigen zeker afschrikken. Ook komen er in bijna elk deel wel weer wat vragen bij, of zelfs opeens een andere extra verhaallijn in zwart-wit... Dit zijn echter typische kenmerken van Andreas. Je kunt hem zelden betichten van het maken van makkelijk hapklare brokken. Of simpel kopieerwerk. Nee, Andreas wil graag nieuwe dingen uitproberen, wellicht om zelf de drive te behouden strips te maken.
De eerste cyclus van de reeks Arq bevat nog relatief veel tekst. Aan het einde daarvan vindt ook een overgang plaats, inclusief een nieuwe verhaallijn, en een openbaring die lezers zal doen afgrijzen of doen vervoeren. Maar in ieder geval naar adem doet happen. Dit twaalfde deel sluit de tweede cyclus af. Het is uiteraard vrij lastig met deel 12 te beginnen zonder de voorgaande delen gelezen te hebben. Voor zij die de eerste zes, inmiddels uitverkochte delen hebben gemist, is er het goede nieuws dat Sherpa deze heel binnenkort in een integrale uitgeeft op een beperkte oplage. Eindelijk wordt deze zeer uitdagende reeks dan weer voor een nieuw publiek toegankelijk! Er zijn echter geen plannen voor andere integrales. |
|
> MATTHIAS HüBSCHMANN — mei 2009 |