SAM LAWRY 3-4 3. Het Was Kwart na Elf, Sam - 4. ...En Jij Koos voor de Naam Kaïn
Chetville + Hervé Richez • Saga Uitgaven (Collectie Bamboe) 48 p. (SC)
|
|
Compleet spectrum |
|
Als je zoals ons elke week een stapel nieuw aangekochte strips te verwerken hebt, dan raak je in een bepaald automatisch leespatroon verzeild waarbij alles op elkaar begint te lijken en er maar één keer op pakweg tien strips een album de middelmaat overstijgt. Nochtans doen wij doorgaans niet moeilijk. Entertain ons, breng ons in vervoering, verras ons, maak ons aan het lachen of breng ons op het puntje van onze stoel. Vooral in dat laatste slaagt het tweede tweeluik van Sam Lawry, twee albums die samen overtuigend de middelmaat overstijgen.
Sam Lawry heeft alles om het in een moderne thrillercollectie als Spotlight ver te schoppen. Bij Saga Uitgaven is dit een A-reeks of het zou het toch moeten zijn. Het scenario is àf en biedt een compleet spectrum van elementen die de spanning helpen opdrijven. Dat gebeurt met misdaad, actie, psychologie, liefde, politiek,... Hervé Richez (Messenger) benut het allemaal om zijn verhaal te creëren over een politicus die naar het hoogste staatsambt dingt, maar daarvoor eerst een aantal compromitterende dossiers moet zien weg te krijgen. Alleen heeft iemand anders ze al weten te bemachtigen. Bovendien is er een bastaardkind dat hij verwekt zou hebben bij een Chinese, communistische agente. In het Amerika van begin jaren zeventig staat dat gelijk aan hoogverraad. Naast alle traditionele thrillerelementen, die in filmvorm een kassucces zouden verzekeren, is er ook nog een fantastische vondst waarbij Sam in een visioen de dood kan zien van iemand die voor hem staat. Een opvallende extra bovenop een al sterk geheel. Het enige dat Richez misschien nog meer had kunnen uitdiepen, was Sams trauma na zijn passage in Vietnam, hoewel hij nu al een shitload aan zijn hoofd heeft, zeker na de climax van deel 3. Richez wilde allicht niet dat een eventueel trauma van hem een passieveling zou maken. Ondernemend is Sam alleszins. Daar was die knipoog naar een Robert De Niro met hanenkamkapsel uit Taxi Driver niet nodig.
Voor dit tweede tweeluik nam Chetville het over van Mig. Wij hebben totaal geen idee waar die Chetville vandaan komt, maar we zien 'm wel nog een zonnige toekomst tegemoet gaan. Zijn realisme vinden we steviger op poten gezet dan zijn voorganger. Een volgend project van hem (bezijdens het afwerken van een derde tweeluik van Sam Lawry) is Sienna, een nieuwe thriller op scenario van Stephen Desberg en zijn broer. Te verschijnen bij de Franse uitgever Bamboo en in vertaling bij Saga Uitgaven. |
|
> DAVID STEENHUYSE — oktober 2008 |