FOTOREPORTAGE SMURFENVEILING
— 25 oktober 2008 —

© De Stripspeciaalzaak • Raymond Lagae (foto's)
De afbeeldingen in deze fotoreportage zijn eigendom van
De Stripspeciaalzaak
en mogen in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze reportage.
> Contact <
Op 23 oktober 2008 vierden De Smurfen hun vijftigste verjaardag. Het hele jaar door ging dat met allerlei festiviteiten en evenementen gepaard. Een van deze initiatieven werd op donderdagavond 23 oktober beklonken met een veiling in de gotische zaal van het stadhuis van Brussel waar vijftien door Europese celebrities beschilderde reuzesmurfen ten voordele van Unicef (waarvoor De Smurfen zich inzetten) werden verkocht. De totale opbrengst bedroeg 124.700 euro. Hieronder vind je een algemene impressie met daaronder de volledige lijst van alle behaalde prijzen voor de vijftien smurfen.


De volledige opbrengst van deze veiling is bestemd voor Unicef die het zal besteden aan educatieve projecten voor kinderen. Bovenop de 124.700 euro waren er ook nog de inkomsten van de verkoop van de kleinere smurfen die het afgelopen jaar in vijftien Europese steden werden gedropt. Per stad (waaronder Gent en Scheveningen) werden er een vijfduizendtal 's ochtends vroeg te grabbel gegooid in het kader van Happy Smurfday. Voor zij die te laat kwamen, was er nog de optie om ze ter plekke of via een website te kopen aan een prijs van 5 euro. In totaal werden er meer dan dertigduizend verkocht, goed voor een extra opbrengst van 150.000 euro. Samen dus 274.700 euro.

De Smurfen zijn een van de wereldwijd bekendste Belgische creaties en dan hebben we het niet alleen over strips. Vandaar dat er veel pers aanwezig was op deze veiling die een bekroning vormt voor het feestjaar. Op deze foto zien we een Sloveense televisieploeg de dochter van Peyo interviewen.

Een idee van hoe groot de beelden wel zijn: 118 cm van puntmuts tot voeten, 105 cm in de breedte en 26 kilogram zwaar. Alle beelden werden gesigneerd door de celebrities en zijn voorzien van een certificaat van echtheid.

Thierry Culliford, huidig zaakvoerder van het Smurfenimperium en medescenarist van de Peyo-reeksen, met zijn zus. Tussen hen in Tante Ess, de door de Nederlandse cabaretier en tv-presentator Jörgen Raymann beschilderde smurf.

Een overzicht van de meeste beelden. Het rosse smurfinnetje is de Belgische inbreng van de Limburgse zangeres Axelle Red.

Ook Schtroumpf Sympathix van Albert Uderzo hoort erbij.

Vooraan in beeld vinden we Goalgetter terug, de door de Duitse Philipp Lahm beschilderde smurf. Rechts daarvan staat de Italiaanse bijdrage aan Happy Smurfday. United Smurf van de familie Benetton.

Nine Culliford signeert de aan de aanwezigen verstrekte smurfenpoppen die bedoeld waren om te laten beschilderen door de vinders van de poppen in de Euro Tour. Nine is de weduwe van Peyo en nog steeds de inkleurster van De Smurfen. Aan haar hebben we te danken dat de smurfen zo herkenbaar blauw zijn. Zij was ook aanwezig op het befaamde reisje aan de Belgische kust waar Peyo voor het eerst aan tafel met zijn beste vriend André Franquin het woord "schtroumpf" liet vallen om het zoutvat te benoemen.

Ook Thierry Culliford laat zich de aandacht welgevallen.

Een van de mensen die hem aanspreekt is deze Belgische acteur die je beslist herkent door zijn glansprestatie in de Belgische film Le Huitième Jour met Daniel Auteuil (die daarna Asterix vertolkte!). Een andere film waarin Pascal Duquenne (want zo heet hij dus) meespeelde is Toto le Héros van dezelfde regisseur Jaco Van Dormael.

En met deze Uderzo-hommage nemen we afscheid.


De 15 Beroemdheidssmurfen

FRANKRIJK
Schtroumpf Sympathix
opende in januari 2008 op het stripfestival van Angoulême de reeks met deze naar Asterix gemodelleerde smurf van Albert Uderzo die zich zelf ook inzet voor Unicef. Opbrengst: 13.000 euro, het beeld dat het tweede hoogste bedrag haalde.

NEDERLAND
Tante Ess
, de door de Nederlandse cabaretier en tv-presentator Jörgen Raymann beschilderde smurf. Samen met zijn twee dochters en een nichtje ging hij de aan hem toebedeelde smurf te lijf en tooide het in de kleren van de Surinaamse Tante Ess uit zijn tv-programma Raymann Is Laat. Deze smurf werd geveild voor 3.200 euro, het laagste bedrag.

BELGIË
Het rosse smurfinnetje is de Belgische inbreng van de Limburgse zangeres Axelle Red. Zij is al sinds 1998 ambassadrice van Unicef en ijvert voor de kinderen en vrouwen in oorlogsgebieden en ontwikkelingslanden. Ze heeft haar ontwerp geïnspireerd op een tekening van haar dochter die spontaan een Smurfin tekende met een rode muts. Rester Femme is de enige Smurfin in deze galerie van Beroemde Smurfen en haalde de mooie som van 4.500 euro.

ITALIË
United Smurf is het werk van de Italiaanse familie Benetton. Luciano, Giuliana, Gilberto en Carlo Benetton startten de Benetton Group in 1965 en bouwden hun imperium uit in honderdtwintig landen rond de United-filosofie. Ze creëerden een smurf in een tailor-made Benetton-outfit. Opbrengst: 12.000 euro.

DUITSLAND
Goalgetter
is de door de Duitse Philipp Lahm beschilderde smurf. Philipp is zelf een goalgetter van FC Bayern München. Daarnaast zet hij zich in voor SOS Kinderdorpen, was ambassadeur voor de 2008 World Aids Day en heeft een eigen organisatie die minderbedeelde kinderen ondersteunt. Op 20 september 2008 kreeg hij een award voor zijn strijd tegen intolerantie en homofobie in de sport. Het beeld haalde 6.000 euro.

SPANJE
Helmuga Meta Smurf
is opnieuw een sportieve bijdrage van Joanna Somarriba, een wielrenster uit de Baskische regio. Ze won de Grande Boucle Féminine Internationale in 2000, 2001 en 2003. In 2005 stopte ze met wielrennen. Haar smurf is een weerspiegeling van zichzelf. Het gele pakje verwijst naar de gele trui die ze vaak zelf mocht aantrekken. Opbrengst: 5.500 euro.

HONGARIJE
Deze smurf met roze muts ging weg voor 5.000 euro en werd Fashion Smurf gedoopt. Het is het werk van de Hongaarse presentatrice en modeontwerperster Nóra Ördög die de hulp inschakelde van modegoeroe Tamás Náray. Hij maakte een haute couture bloemenpatroon dat na het beschilderen van de smurf met veel zorg werd aangebracht.

POLEN
De Olympische smurf Race Walker Smurf is van Robert Korzeniowski die als snelwandelaar vier gouden medailles op de Olympische Spelen won en daarnaast nog drie wereldkampioenschappen. Na de Olympische Spelen beëindigde hij zijn carrière en werd actief binnen het Internationaal Olympisch Comité. Hij steunt actief 's werelds grootste humanitaire voedselhulporganisatie en probeert samen met hen kinderarmoede en -honger op de wereldagenda te krijgen. Opbrengst: 12.000 euro.

LUXEMBURG
Georges Christen beschilderde met Power Smurf opnieuw een sportieve smurf. Hij is een van de sterkste mannen ter wereld en dus een menselijke versie van Potige Smurf. Warmwaterkruiken opblazen, voertuigen voorttrekken met zijn tanden, niets houdt deze John Massis tegen! Hij haalde met zijn prestaties meermaals het World Guiness Book of Records. Deze krachtpatser uit Luxemburg baseerde zijn ontwerp op zijn eigen leven. Hij creëerde een Smurf met halters, een strak pakje en een getatoeëerd hartje op de arm. Opbrengst: 6.000 euro.

NOORWEGEN
Motor Biker Smurf werd ingediend door de Noorse motorrijder Pål Anders Ullevålseter. Sinds 2002 doet hij elk jaar mee aan de befaamde Parijs-Dakar Rally. In 2007 won hij de Noorse editie van het tv-programma Sterren op het IJs, een danswedstrijd op schaatsen. Sindsdien is de sportman in eigen land razend populair. En hij is een grote fan van De Smurfen. Opbrengst: 10.000 euro.

FINLAND
Natuurlijk waren er dit jaar de Olympische Spelen, dat is duidelijk te merken aan de galerie beschilderde smurfen, hoewel er geen Winterspelen waren. Tuomo Ruutu is een Finse ijshockeyspeler die voor de Carolina Hurricanes in de National Hockey League (NHL) speelt. Hij is zelf opgegroeid met De Smurfen, vandaar deze Ice Hockey Smurf. Opbrengst: 8.500 euro.

OOSTENRIJK
Deze eigenlijk pover beschilderde "You have the right" Smurf komt van de Duitstalige Thomas Brezina, een auteur van kinderboeken die in 35 talen werden vertaald. Op zijn conto staan meer dan 430 (!) boeken. Bijna elk Oostenrijks gezin heeft minstens één van zijn boeken. In 1996 werd hij benoemd tot Unicef-ambassadeur. Opbrengst: 8.500 euro.

ZWITSERLAND
De fleurige Flower Smurf is het creatieve werk van Gérald Poussin en hij heeft Peyo nog gekend. Beide heren ontmoetten elkaar zo'n twintig jaar geleden op het stripfestival van Sierre. Met zijn bloemenontwerp wil hij hommage brengen aan deze "grote meneer". Poussin is een artistieke duizendpoot: filmmaker, producer, schilder, tekenaar, meubelmaker, kostuumontwerper en juwelenontwerper. Hij ontwierp tevens verschillende horloges voor Swatch. Opbrengst: 7.000 euro.

GRIEKENLAND
Mikis Theodorakis
, die naam doet toch wel bij menigen een belletje rinkelen? Of drop die naam anders eens bij je ouders. Hij componeerde onder meer de muziek van de film Zorba de Griek (herlees het Suske en Wiske-album Jeromba de Griek om te weten waar Willy Vandersteen de mosterd haalde) en ontving in 2007 de Lifetime Achievement Award voor zijn volledig œuvre tijdens de World Soundtrack Awards op het Internationaal Filmfestival van Gent. Voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in China componeerde hij een rapsodie voor trompet en orkest. Zijn omvangrijk en indrukwekkend œuvre overstijgt alle muzikale grenzen en omvat poëzie, proza, filosofie, musicologie en politieke essays. Miki's Smurf haalde 9.500 euro.

 
BELGIË
Tot slot was er nog één smurf die het hoogste bedrag van 14.000 haalde. Deze Surprise Smurf werd pas op de veiling bekendgemaakt en getoond. Het bleek een zwarte smurf te zijn gesigneerd door de familie van Peyo.

> foto's door RAYMOND LAGAE
commentaar door DAVID STEENHUYSE
— 25 oktober 2008