'INTERVIEW' met Lewis Trondheim
— 4 juni 2006 —

© De Stripspeciaalzaak • David Steenhuyse
© afbeeldingen: Lewis Trondheim - Silvester
Dit interview is eigendom van De Stripspeciaalzaak en mag in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze tekst.
> Contact <
Op zondag 4 juni trokken we naar het zonovergoten Haarlem in Nederland. Datzelfde weekend werden de tweejaarlijkse Stripdagen georganiseerd. Als winnaar van de VPRO Grand Prix in 2004 mocht Lewis Trondheim niet ontbreken. In het café waar hij signeerde, presenteerde uitgever Silvester alvast twee nieuwe uitgaven: Buitenaards en het tweede deel van Koning Snotneus (getekend door Fabrice Parme).

Het plezante album Buitenaards moet ons doen geloven dat Lewis Trondheim, vrouw en kinderen op een dag gingen picknicken aan een bosrand in het Franse Cévennes. Nabij een cirkel verbrand gras ontdekt hij een achtergelaten stripblad tussen een hoop rommel. Het blad herkent hij niet. De tekenaar kent hij niet en de vreemde taal doet al evenmin belletjes rinkelen. het album charmeert hem en hij overhaalt zijn uitgever om het doorregende album integraal uit te geven. Het is volgens hem het eerste stripverhaal voor buitenaardse kinderen en bijgevolg een unicum op aarde.

Aanschuivend in een rij handtekeningenjagers waren we van plan om de auteur enkele vragen te stellen, in de hoop een officieus interview tot stand te doen komen. Maar we wisten dat hij niet van interviews houdt... noch van signeersessies. Maar eerst feliciteerden we de man met zijn Grand Prix. De meeste tekenaars zijn ijdeltuiten en die vallen op die manier wel te paaien.

Proficiat met uw Grand Prix. Het jaar erop won u de grote prijs in Angoulême. Dit jaar ontving Manu Larcenet de Grand Prix, misschien dat hij volgend jaar in Angoulême wint.
Dank u.


Eum, in Frankrijk bent u een vedette. Hoe is het om te signeren in Haarlem?
Ik ben geen vedette.

...
(zwijgt en signeert verder)Nou, en daarmee was de kous af. We hebben er een fraaie Herbert in Donjon Zenit 1 aan overgehouden. Lezers die met hun albums van Mister O of Mister I kwamen aandraven kregen tien tot vijftien seconden later een ongeïnspireerde tekening terug. Kopers van Buitenaards zagen hun album bekliederd worden met een Rorschach-inktvlek, waarbij Trondheim effectief het blad in tweeën vouwde om de vlek symmetrisch te laten uitlopen. Hoogst origineel! Een volgende keer spreken we met twintig man af die hem elk hopelijk één antwoord op een vraag weten te ontfutselen.

> DAVID STEENHUYSE — 4 juni 2006