FOTOREPORTAGE VERNISSAGE
"LANFEUST, REKENKUNDE VAN TROY"
— 13 juni 2009 —

© De Stripspeciaalzaak • Raymond Lagae
De afbeeldingen in deze fotoreportage zijn eigendom van
De Stripspeciaalzaak
en mogen in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze reportage.
> Contact <

"Voor onze lezers bent u een vedette zoals Jean Van Hamme er ook een is", vertelden we aan scenarist Christophe Arleston. Dat gebeurde donderdag 11 juni op de vernissage van de Lanfeust-expo in het Belgisch Stripcentrum. Nog tot 27 september kan je er een mooi verzorgde expo bekijken met een voorstelling van het universum van Troy. Enerzijds passeren de vele spin-offs de revue, anderzijds ook de even vele tekenaars die de uitbreiding van Arlestons fantasie mee helpen vormgeven. Ons compliment aanvaardde hij in dank. En toen moest de spraakwaterval nog aan ons interview beginnen dat we publiceren in september.

 


Uiteraard begint alles met Arlestons succesvolste reeks, Lanfeust van Troy. Volgens Uitgeverij L werden er in het Nederlands al meer dan negenhonderdduizend exemplaren van zijn albums verkocht.


De verschillende pancartes met een originele plaat tonen elk van de spin-offs in tekst, beeld en videoanimatie. Nog niet van elke spin-off is een album verschenen want het universum van Troy blijft zich uitbreiden.


Tot nu toe vinden we de oudste spin-off Trollen van Troy, getekend door Jean-Louis Mourier, de grappigste. Qua humor ovetreft het volgens ons de hoofdreeks.


Een van de volgende albums in de jongste spin-off-reeks, Legenden van Troy, wordt een tweeluik van Dany. Dat Arleston voor hem een verhaal bedacht over drie krijgsters zal de fans van Dany — of van de vrouwen die hij tekent — plezieren.


Neem gerust de kinderen mee of test zelf deze roterende wereldbol. Het stelt het noordelijk halfrond voor van de planeet Troy. Arleston liet voor hem een kaart vervaardigen met steden, bergketens, rivieren en alle mogelijke locaties om achter zich in zijn werkruimte te hangen. Een blik op de kaart volstaat voor hem al om een verhaal te bedenken.


De trekker van de expo is toch wel deze reuze-Hebus. Of zou het toch een reproductie zijn op ware grootte? Deze trol was al te zien op menig Frans stripfestival tot zelfs een Lanfeust-conventie voor de fans toe.


Op de vernissage wilde Christophe Pelinq alias Scotch Arleston alias Arleston alias Tof voor de vrienden wel een welkomstwoordje uiten. Dat hij in Brussel aanwezig is, doet hem terugdenken aan zijn jaren dat hij voor Robbedoes en Kuifje scenario's schreef. Hij loopt trouwens hoog op met de Franco-Belgische strip. Naast hem staat tekenaar Dany die al net zo enthousiast is over klassieke stripauteurs.


Enkele van de tekenaars waarmee Arleston werkt, zijn ook aanwezig. Links Pierre Alary, tekenaar van SinBad en ook gekend van Belladonna dat hij tekent voor het scenaristenduo Ange. Tussen de andere aanwezigen troffen we ook nog Adrien Floch (Ythaq) aan. Naar verluidt waren ook Serge Carrère (Leo Loden) en Nicolas Keramidas (Legenden van Troy: Tykko en tevens de tekenaar van Luuna) aanwezig.


Overzichtsfoto.


We kondigen nu al graag aan dat we in september een dubbelinterview publiceren dat we aflegden van Arleston en Dany. Het wordt opnieuw een plateninterview waarbij de auteurs pagina's uit andere strips becommentariëren. Deze pagina's zijn zorgvuldig gekozen om het eigenlijk toch over hun eigen werk te hebben. Dit dubbelgesprek was een reuzemeevaller. En blijkbaar selecteerden we de juiste pagina's want beide heren vertelden haast in één stuk en enorm zelfzeker en to the point. Zij toonden zich precies beter voorbereid dan ons. We kwamen er zelf bijna niet aan te pas. Maar zo hoort het ook.


Dany duidt met precisie de havenstad aan waar zijn verhaal van Legenden van Troy zich hoofdzakelijk zal afspelen.


En ten slotte poseert hij nog even voor een originele, rechtstreeks in kleur geschilderde plaat van hem. Welkom in zijn hoekje van Troy.

> foto's door RAYMOND LAGAE
commentaar door DAVID STEENHUYSE
— 13 juni 2009