FOTOREPORTAGE KIEKEPEDIA
— 11 oktober 2008 —

© De Stripspeciaalzaak • Raymond Lagae (foto's)
De afbeeldingen in deze fotoreportage zijn eigendom van
De Stripspeciaalzaak
en mogen in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze reportage.
> Contact <
Naar aanleiding van de zestigste verjaardag van Merho op 24 oktober 2008 gaf Standaard Uitgeverij het boek Kiekepedia uit met daarin een selectie van 691 nevenpersonages uit de reeks Kiekeboe. Met naam en uitleg over het knipoogje dat in de naam is vervat, staan ze erin vermeld samen met info over het album waarin hij of zij voorkwam en met welke andere personages hij of zij te maken had. 26 personages hebben we er zelf uitgekozen, 26 letters van A tot Z. Je vindt ze hieronder op foto's die we namen op de persvoorstelling van 11 oktober in de Stadsfeestzaal in Antwerpen.


Deze man herken je vast als een van de hoofdacteurs uit Flikken. Maar plak 'm een zwarte snor op, pas zijn haar wat aan, zet 'm op een podium en hij staat er als Marcel Kiekeboe in het toneelstuk Baas boven Baas naar de gelijknamige strip. In het echt (een valse naam heeft hij niet) heet hij Ludo Hellinx. Hij onderwerpt Kiekepedia aan een eerste lezing.

Bij een voorstelling horen speeches. Hier een welkomstspeech van de uitgever van Standaard Uitgeverij. Omdat het geluid van mensen op de begane grond zo storend is, valt er geen woord van te verstaan. De originele papieren van de speech hebben wij daarom kunnen bemachtigen. Hier wat citaten... Kiekeboe is inderdaad "de laatste grote familiestrip" die Vlaanderen voortbracht "zonder ondersteuning van televisie". De cijfers zijn er: "gemiddeld 82.000 exemplaren per titel, bijna 120 albums, meer dan 50.000 getekende plaatjes en per jaar gaan er ongeveer 850.000 over de toonbank en als je rekent dat elke strip gemiddeld ongeveer door drie verschillende mensen gelezen wordt dan komen we tot de vaststelling dat Kiekeboe bijna 2,5 miljoen keer gelezen wordt per jaar." Is Kiekeboe ook "de best verkochte strip van Vlaanderen"? Niet helemaal, Jommeke doet het nog beter met een jaarverkoop van meer dan 1,3 miljoen exemplaren, nieuwe en oude titels bij elkaar. In een telling van Boek.be eerder dit jaar, waarin mooie posities van strips vermeld stonden tussen andere verschenen (kook)boeken, ontbraken alle cijfers van Jommeke. Maar het blijven uiteraard duizelingwekkende cijfers.

Ook Merho heeft enkele mensen te danken: zijn uitgever, de mensen die het boek tot stand brachten, het meisje van de marketing dat alles organiseerde,...

De originele locatie is de champagnebar in de Stadsfeestzaal in Antwerpen die pas sinds een jaar is opgekalefaterd. Op de foto is te zien dat de bar als het ware op een champagneglas gevestigd is. Voor de bubbels zorgen de aanwezigen wel.

Hier van dichterbij. En zo komt het geserveerde champagnemerk ook in beeld. Deze reclame vinden we verdiend want het is waarlijks de beste champagne die onze tong al streelde.

Trudy en Peter van Familie! Jawel, maar hier toch in de hoedanigheid van geïnteresseerde BV's luisterend naar de namen Sylvie Claes en Gunther Levi. Een koppeltje.

Tru- Sylvie en Gunther krijgen inmiddels het gezelschap van Joyce De Troch en vriend, blijkbaar opnieuw een kletskop na Peter Hoogland. Rechts een onherkenbaar gemaakt sujet dat door de bewaking wist te glippen.

Nog meer speeches. Deze keer van de manager van de Stadsfeestzaal die vanalles rond dit evenement lanceerde: een Kiekeboe-menu, een expo met informatieve pancartes en dies meer. Aan ons vertrouwde hij toe dat hij graag nog eens een striptentoonstelling in dit gebouw wilde organiseren.

Dirk Denoyelle surfte ooit mee op de golf stand-upkomieken en was gespecialiseerd in stemmetjes, vooral van politici die nu niet meer zo hard in the picture lopen. De laatste tijd houdt hij zich bezig met sculpturen en karikaturen gemaakt van Lego-blokjes. Ook van de Kiekeboe-familie wist hij een Lego-versie te fabriceren die hij hier aan Merho overhandigt.

Ja, toon het maar eens goed aan de persfotografen.

Met Ludo Hellinx hebben we al kennisgemaakt. Tussen hem en Merho staat een voormalig actrice uit Thuis: Nathalie Wijnants die in het toneelstuk Baas boven Baas de rol van secretaresse Deborah vertolkte.

We heffen het glas op Merho, nu nog even 59 jaar.

Met de "M" van Merho, yes indeed. Op de gezondheid.

Opnieuw een staatsieportret met uitgever, castleden en creator.

Een winning team: de makers van het boek Kiekepedia. Van links naar rechts: Toon Horsten die de interviews aflegde over de belangrijkste personages van de stripreeks. Je kan zijn werk ook lezen in kranten en tijdschriften, maar we houden nog het meest van de resultaten van zijn taak als hoofdredacteur van Stripgids. Daarnaast co-redacteur Sven en Hanna, de lay-outster van het modern en knap vormgegeven boek. Naast Merho staat Erwin De Wachter, sinds jaar en dag een immense fan van Kiekeboe en ondertussen gepromoveerd tot officiële fotograaf van alles wat rond Kiekeboe te maken heeft. Mede dankzij zijn vorserswerk werden de personages voor dit boek geselecteerd. Zijn titanenwerk nam vijf maanden in beslag waarin hij meticuleus alle nevenpersonages noteerde en bijhield, evenals hun functie, vermelde straat- en plaatsnamen, een volledige lijst van alle auto's die in de reeks voorkwamen, reclame en andere speciallekes. Hij tekende genoeg informatie op voor twee Kiekepedia-delen!

Ook collega's van Merho zijn aanwezig: Jan Bosschaert en midden in beeld Dirk Stallaert, ooit nog een assistent van Merho voor Kiekeboe.

Merho, ondertussen zelf een publiek figuur, temidden schoon en bekend gezelschap.

Een intiem portret met kleindochter Mette en echtgenote Ria die de inkleuring van Kiekeboe verzorgt.

Nu met dochter Ine erbij.

Een mooi portret met alle aanwezige BV's en het feestvarken. Rechts staat Eric Baranyan van Ketnet.

Zelf durfden we het niet te vragen, maar Joyce heeft minder schroom: of Merho een handtekeningetje in haar exemplaar van Kiekepedia wil zetten? Rechts van haar staat trouwens Britt Vervliet. Zij is verantwoordelijk voor de pers, promotie en marketing van een aantal reeksen waaronder Kiekeboe. Zij stond in voor de prima organisatie van het evenement en het feit dat wij daar zelfs op uitgenodigd raken. Het valt op dat Standaard Uitgeverij de laatste tijd een mooi budget over heeft voor de promotie van nieuwe albums. De uitnodigingen voor persvoorstellingen en daaraan gekoppelde evenementen of feestjes belanden regelmatig in de bus. Met zulke slagkracht kan je al wat betekenen in het striplandschap. Het wekt allemaal belangstelling op bij pers en publiek en het werkt. Trekken andere uitgevers hier lering uit?

Zou je zelf niet? La Joyce acteerde trouwens nog in een Kiekeboe-film die enkel over het lijk van Merho als dvd mag uitgebracht worden en liever zelfs helemaal niet. Misstoestanden ervaarde hij als een verschrikking.

Polleke schudden met Hec Leemans die ongeveer tegelijk met Kiekeboe zijn eigen reeks Bakelandt in de krant begon. Hij komt ook voor in Kiekepedia als Hector Leepmans, een van de vele ex-vriendjes van Fanny.

Achteraf is er nog een signeersessie voorzien. In de rij wachtenden vermoeden we dat onder de strohoeden de koppen huizen van tooiers van een ferme snor, oftewel leden van de Snorrenclub die Kiekeboe ooit tot Snor van het Jaar uitriepen.

Een jochie groet een van de pancartes die aan Kiekeboe is gewijd. Met zijn rode plunje lijkt hij wat op Konstantinopel.

En Merho, hij tekende nog lang verder...

> foto's door RAYMOND LAGAE
commentaar door DAVID STEENHUYSE
— 11 oktober 2008