INTERVIEW met IVAN CLAEYS
— 31 mei 2007 —

© De Stripspeciaalzaak • David Steenhuyse
© afbeeldingen: Patrick Van Oppen + Ivan Claeys, 2007
Dit interview is eigendom van De Stripspeciaalzaak en mag in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze tekst.
> Contact <
Op weg naar een stripfestival hoorden we waaien dat scenarist Ivan Claeys werkt aan een strip over Tom Boonen, de populaire en getalenteerde wielrenner, een ex-wereldkampioen zelfs. We vroegen op de man af — niet aan Tom, wel aan Ivan — of hij er iets meer kon over vertellen. Het toeval hielp ons. Net deze week zijn de contractonderhandelingen met uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts rond en mag het wereldkundig worden gemaakt. Bij deze...


"Er is mij verteld dat Tom Boonen wel eens een strip leest. Hij schijnt niet echt een grote lezer te zijn. Dat moet hij ook niet doen, hé... Hij moet koersen winnen!"

Hoi Ivan, de laatste keer dat we je aan de tand voelden, was over Ben Hur met Luc De Maeyer. Ondertussen heb je niet stilgezeten...
Nee, ik heb zéér veel werk verzet ondertussen. Ik werkte aan maar liefst zestien strips, sindsdien. Niet allemaal albums, natuurlijk. Een heleboel gagstrips, kortverhalen, projecten,... Maar toch ook twee volledige albums. Jammer genoeg zijn die niet uitgegeven. De scenario's werden volledig afgewerkt en alles werd netjes betaald... Maar het ene project werd stilgelegd, en het andere simpelweg niet uitgegeven. Jammer.
Ik publiceerde ook in SFeerie, Myx, P@per, Tienerfakkel, Pulp Deluxe en de MEGA-stripboek van Standaard Uitgeverij. Ik mag niet klagen. Maar een album is altijd iets speciaals, hé. Dat miste ik dus wel.

For the record: de Tom Boonen-strip wordt géén BV-strip?
Heu... Al direct een moeilijke vraag, zeg! Ik vertelde je eerder dat het niet de bedoeling was om een BV-strip te maken, maar nu ik erover nadenk... Ik weet niet goed wat er ik moet op antwoorden. Het wordt géén BV-strip in die zin dat het geen strip wordt over de volwassen Tom Boonen, die zich dus voornamelijk bezig houdt met het aan de lopende band winnen van koersen. De strip gaat over de twaalfjarige Tom Boonen, die allerlei plezante avonturen beleeft in zijn eigenste Balen. We gebruiken dus de figuur Tom Boonen, met z’n gekende uitstraling en doorzettingsvermogen, en plaatsen die in een typische stripomgeving. Het blijft dus een strip over Tom Boonen, dus als iemand z’n vinger opsteekt en zegt: "Dit is dus een toch BV-strip"... Tja, daar kan ik dan niet veel op zeggen, zeker?


Hoe ver sta je inmiddels met het project?

Het concept is volledig uitgewerkt. Het verhaal is af, en het scenario ligt in grote mate vast. Patrick is net begonnen met het uittekenen van de eerste platen en het ziet er heel goed uit. Mensen die z'n proefplaten voor Het Gouden Eiland gezien hebben (ook op scenario van mezelf) en Foetsjie (op scenario van Ivan Adriaensens) weten welke richting het uitgaat. Geen realistische stijl, dus.

Wat vindt Tom Boonen van het project. Leest hij zelf ook strips? Welke?
Er is mij verteld dat Tom Boonen wel eens een strip leest. Hij schijnt niet echt een grote lezer te zijn. Dat moet hij ook niet doen, hé... Hij moet koersen winnen!
Welke strips hij nu leest, weet ik niet. Maar ik troost mij met de gedachte dat dat binnenkort zeker zijn/mijn strip zal zijn.

Waar moeten we uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts van kennen?

Uiteraard van de bio's die ze uitgeven, die van Sven Nys, Frank Vandenbroucke, Tom Boonen (tiens!), en binnenkort die van Jean-Marie Pfaff. Of ook van Mijnboek.be.

Met tekenaar Patrick Van Oppen heb je al eerder samengewerkt. Hij heeft ook een lange weg afgelegd. Persoonlijk zijn we blij dat hij eindelijk zijn stijl heeft gevonden: semi-realistisch, zeg maar karikaturaal, in plaats van de te hoog gegrepen realistische stijl. Jij ook blij?
Ja, toch wel. Ik ken Patrick nu al een jaar of tien, en zijn semi-realistische stijl heeft mij altijd bekoord. Op de een of andere manier maakten we echter altijd realistische strips samen (onder andere De Vijfde Man, ds). Niet dat ik dat erg vond, maar ik bleef steeds aandringen om iets te proberen in z'n 'andere' stijl. Toen we in 2002 de kans kregen om een stripje te maken in het infoblad van de VOS (de Vlaamse Onafhankelijke Stripgilde, een soort vakvereniging voor stripauteurs), hebben we het een eerste keer geprobeerd.

Mr Nobody was geboren. Het was geen strip waar we alles uit de kast haalden. Mr Nobody was eerder een tussendoortje, dat we tussen andere dingen door fabriceerden. Naargelang de afleveringen elkaar opvolgden, kregen we er echter steeds meer plezier in. Dat merkte je ook aan de afleveringen: ze groeiden als het ware. Vandaar mijn verlangen om een stripalbum te maken in deze plezante tekenstijl.
Het Tom Boonen-project zorgt er nu voor dat we ons kunnen eens kunnen demonstreren aan een groot publiek. Een mens zou voor minder blij zijn, denk ik.

Hoe kwam het project tot stand? Kwam het idee van jou?
Nee, het was een idee van de uitgeverij zelf. Ze gingen op zoek naar auteurs, en via via zijn ze bij mij gekomen.

Uit de Ben Hur-strip leerden we dat je een F1-liefhebber bent. Pik je ook wel eens een wielerkoers mee?
Ja. Ik ben grootgebracht met koers. Mijn vader heeft gekoerst tot ik een jaar of twaalf was, denk ik. Als liefhebber, en voornamelijk als veldrijder. Het zorgde er wel voor dat ik als kind elke week live koersen meemaakte, en alle wedstrijden op tv meevolgde. En later is dat gebleven. Ik ben later zelf wielertoerist geworden en ik zal nooit de Ronde van Vlaanderen missen bijvoorbeeld. Ja, ik ben nog meer een wielerfan dan een F1-liefhebber.
Trouwens, ik heb ook deelgenomen aan een achttal koersen voor parochianen. En daar heb ik er drie van gewonnen. Niet slecht toch? En pas op: tijdens de laatste koers deden er vijftig Beernemnaars mee, hé! (Ivan komt uit het West-Vlaamse Beernem, ds)
Je kan dus wel zeggen dat ik de geschikte man ben om een strip te maken die in de sfeer van het wielrennen zit...

Komen er nog andere BV's in je strip voor? Een vaderlijke versie van Johan Musseeuw of zo?
Ho, dat zal wel eens voorvallen. Maar concrete plannen hebben we nog niet. Het probleem is dat Tom Boonen zelf geen idolen had. Als hij bijvoorbeeld een grote fan van Musseeuw, of Kelly was geweest... dan liep die gegarandeerd rond in de strip. Maar dat was blijkbaar niet zo. De enige poster die Boonen in z'n kamer had hangen was die van Indurain (vijfvoudig Tourwinnaar, ds)... Maar dat was om z’n tijdritfiets, en niet om de man zelf.
Maar het ligt voor de hand dat er wel verwijzingen zullen zijn.

Welke verwachtingen heb je over de ontvangst?
Ik denk dat het goed zal meevallen. Tom Boonen is altijd nieuws. Als hij z'n teen breekt of er is iets met z'n auto... Hij staat op de voorpagina. Dus ik verwacht dat dat bij z'n strip ook wel zo zal zijn. Op dit moment houdt me dat nog niet zo erg bezig. Ik wil vooral een goeie strip maken nu. De rest zien we later wel.


Op welke lezers mik je?

We mogen op een breed publiek mikken: Boonen-fans, wielerfans in het algemeen die een strip voor de kinderen willen kopen, kinderen die een leuke strip willen.
Het is de bedoeling dat ALS er mensen zijn die nog nooit van Boonen gehoord hebben, ze de strip toch kunnen lezen.

Zou je de strip graag ergens voorgepubliceerd zien?
Uiteraard.

Waar?
In een dagblad, of een tv-blad. Dat zou wel tof zijn.

Is dit werk eigenlijk te combineren met je hoofdberoep als onderwijzer?
Ik offer bijna volledig mijn vrije tijd op om dat te kunnen doen.
Maar het is nu bijna grote vakantie, dus dan moet ik het niet meer combineren. Ik gebruik die vakantie al een paar jaar om veel voorsprong op mijn tekenaars te nemen. Dan heb ik meer speling tijdens het schooljaar. Tot nu toe lukt dat. Ik verwacht dat het voorlopig zo zal blijven. Ik ben nog jong, hé. En sportief ook. (knipoogt)


Een eerste album van en met Tom Boonen wordt verwacht tegen de Antwerpse Boekenbeurs.

> DAVID STEENHUYSE — 31 mei 2007