FOTOREPORTAGE
VERNISSAGE EXPO HEC LEEMANS
— 12 december 2009 —

© De Stripspeciaalzaak • Raymond Lagae (foto's)
De afbeeldingen in deze fotoreportage zijn eigendom van De Stripspeciaalzaak en mogen in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze reportage.
> Contact <
Nog tot 28 februari 2010 kan je in het Belgisch Stripcentrum terecht voor een expo over Hec Leemans naar aanleiding van diens veertigjarige carrière. Een uitgebreide selectie originele platen toont de gevarieerdheid van het œuvre van een auteur die op zowel humoristisch als realistisch vlak zijn mannetje stond en staat. En ook nog eens als tekenaar en als scenarist. Aan beide uitingen van deze vertelvaardigheden wordt zeker aandacht besteedt. In een speciaal gangetje kom je zelfs te weten hoe een scenario tot stand komt van het optekenen van losse ideeën (en zo leer je dat Nino aanvankelijk Peter heette) over geschreven of getypte tekst tot uitgewerkte storyboards voor zichzelf of de tekenaars met wie hij werkt. Maar er is ook aandacht voor de mens Leemans. Aan de hand van uitspraken over andere auteurs, over hun persoonlijkheid en hun stripwerk, leer je meer over Leemans zelf. Het is aan de hand van reuzegrote, fotografische reproducties van zijn boekenkasten en een fysiek aanwezige vitrinekast dat de titel van de expo Leemans door Leemans — Een verteller vertelt wordt waargemaakt. Op deze pagina verzamelen we foto's die je hopelijk een impressie geven van wat de expo te bieden heeft. Tegelijk is het een verslag van de officiële vernissage in aanwezigheid van Hec Leemans, familie, vrienden en collega's.

Download hier het persdossier met een uitgebreide biografie van Hec Leemans.


Al vanop de eerste verdieping van het wondermooie museum van architect Horta is duidelijk dat er op de verdieping erboven wat te beleven is. Het museum besliste om de expo-oppervlakte uit te breiden en te moderniseren waardoor meerdere expo's mogelijk zijn die elkaar zullen overlappen. De expo over Hec Leemans is de eerste die op de nieuwe mezzanineruimte wordt georganiseerd.

Terwijl de officiële foto's voor de pers worden gemaakt, staat onze fotograaf in de buurt om eveneens een passend kiekje te maken. Hier bij een van de twee ingangen van de expo.

Wat je straks als stilstaand beeld zal zien, bewonderen alvast enkele toeristen.


Een van de mogelijke ingangen met zicht op een filmpje die in een minuut laat zien hoe Hec Leemans een kopje tekent van Bakelandt. Het is ook letterlijk een verwelkoming van de bezoekers met een tekstballonnetje aan het einde van het filmpje waarin "Welcome" te lezen staat. Onder het filmpje staat het citaat "Tekenen is een deconstructie van de realiteit en daarna een reconstructie op papier".
Let ook op de schuine constructie van de ingang en de wanden. Het is een principe dat ook al aanwezig is in de nu nog lopende verjaardagsexpo waarin twintig markante albums uit de afgelopen twintig jaar op een eigen wand te ontdekken vallen. Wij vinden het tevens een voorttrekking van het nieuwe dynamisme van het BSC-team dat met veel ambitie de handen uit de mouwen steekt voor alle komende expo's.

Dieptezicht.

Om het niet enkel te houden bij een uitgebreid overzicht van originele platen en de bezoekers wat meer te kunnen tonen van een auteur die van praktisch alle markten thuis zijn, werd er geopteerd voor visuele en inhoudelijke extra's. In dit geval haalden we de boekenkasten uit het atelier van Hec Leemans naar het Brusselse museum... Die indruk moet het toch opleveren.
In feite gaat het om reuzegrote foto's van Leemans' boekenkasten. Aan de ene kant zijn uitpuilende kasten vol documentatie en boeken over andere stripauteurs die hij bewondert. Aan de andere kant kasten met zijn eigen albums, wat ook weer een indrukwekkende collectie is. Van bijvoorbeeld F.C. De Kampioenen blijft het niet bij de ondertussen zestig albums die zijn verschenen. Ook van alle herdrukken (die er met tientallen per jaar verschijnen) houdt Leemans graag een exemplaartje.
De afbeeldingen van de boekenkasten zijn uniek want binnenkort worden deze verhuisd naar een nieuw, groter atelier dat aan Leemans' huis is gebouwd. Daar hoopt hij nog eens twintog tot dertig jaar verder te kunnen tekenen en schrijven.

Naast de 2D-voorstelling van zijn eigen productie hangt een pancarte met een selectie van covers die hij heeft getekend doorheen de jaren. Onder de titel Hec Leemans publiceert wordt die productie opgesomd. Van Bakelandt en F.C. De Kampioenen staat de teller van het aantal verkochte exemplaren momenteel op respectievelijk meer dan 2,5 en 5 miljoen exemplaren. Daarmee is Hec Leemans een van de best verkopende auteurs in Vlaanderen, in heel België zelfs.


Een dubbel zicht op beide wanden die telkens naast een van de 'boekenkastmuren' horen. (© foto 2: Daniel Fouss — Belgisch Stripcentrum)

Een geïnteresseerde bezoeker leest in ofwel het Nederlands, Frans of Engels wat Leemans heeft te vertellen over een van de negen auteurs/collega's die hij bewondert, hem hebben geïnspireerd of van wie hij iets leerde. Ga dat ter plaatse zeker eens lezen want hij zegt zinnige en leerzame zaken over topauteurs als André Franquin, Jijé, Maurice Tillieux, Marc Sleen, Willy Vandersteen, Bob De Moor, Hergé, Martin Lodewijk en Jean Van Hamme. Het is tegelijk een mooi pantheon van de Vlaamse en Franco-Belgische leerschool. Deze auteurs hebben de Europese strip groot gemaakt, uitgediept, dan wel gepopulariseerd. Die ene Nederlander, Martin Lodewijk, is een beste vriend van Leemans die hem in de jaren 1970 binnenloodste bij het stripweekblad Eppo (met Circus Maximus). Vele jaren later leende Leemans aan Lodewijk zijn strips uit van De Rode Ridder toen deze laatste aan de slag ging als scenarist van de stripreeks. Beide heren delen ook dezelfde tekenaar die nog met hen hebben samengewerkt: Claus D. Scholz.


Deze vitrinekast werd wèl letterlijk van de woonkamer van de auteur naar het museum verhuisd. Onder de titel Hec Leemans intiem kan je in deze kast heel wat souvenirs uit zijn veertigjarige carrière bekijken. Het gaat om prestigieuze prijzen en oorkondes, beeldjes van strippersonages, ex-librissen van strips en wenskaarten van bevriende tekenaars, foto's met collega's, speciale edities, uiterst zeldzame objecten en strips, enzovoort. Haal je niets in het hoofd. De kast zit veilig op slot.

We tonen nu wel veel foto's van de omkadering, maar er zijn ook een vijftigtal originele platen waarbij je kan stilstaan. Er zijn ruimtes voorzien voor achtereenvolgens Bakelandt (Leemans als realistisch tekenaar), Nino en W817 (Leemans als scenarist), zijn overige werk (Circus Maximus, Kowalsky, Keizer Karel) doorheen de jaren, inclusief originele platen van strips waarvoor hij het scenario schreef (Kim (over Kim Clijsters), Ambionix en het allerlaatste verhaal van Kramikske) en tot slot F.C. De Kampioenen. (© foto: Daniel Fouss — Belgisch Stripcentrum)

De expo biedt een chronologisch opgezet parcours dat uitmondt in een ruimte met F.C. De Kampioenen. Foto's van Leemans vormen een rode draad bij de verschillende infopancartes over de auteur en zijn gevarieerd œuvre. In een loop worden enkele afleveringen van de tv-reeks F.C. De Kampioenen vertoond. Zo weten buitenlandse bezoekers ook weer op wie de personages uit de stripreeks zijn gebaseerd.

Nu tijd voor een glaasje en een woordje uitleg. Dat glaasje wordt gedronken door de gefêteerde Hec Leemans. Voor de woordjes zorgen Willem Degraeve en Jean Auquier van het Belgisch SDtripcentrum.

Tussen de aanwezigen ook Marc Sleen (midden) en Guy Décissy (links), die je nu al zou moeten kennen uit de vele andere fotoreportages die we al presenteerden elke keer er iets te doen was in het Belgisch Stripcentrum. Rechts luistert Karoline Hofmans aandachtig. Zij houdt zich als marketingverantwoordelijke bij Standaard Uitgeverij bezig met het promoten van onder meer F.C. De Kampioenen.

Hec Leemans is bijna klaar om zelf een dankwoordje te uiten. Op de achtergrond overlegt Johan De Smedt van Standaard Uitgeverij nog even over zijn eigen speech.

Een impressie van de aanwezigen.

Na het rondje speeches is het tijd voor de uitgebreidere gesprekken en felicitaties. Hier een handje van Marc Sleen.

Merho en Johan Desmedt. Merho begon praktisch in dezelfde periode met Kiekeboe in de krant als Hec Leemans met Bakelandt.

Dick Matena, die Leemans nog kent uit de Eppo-periode, en Ferry, ook al een auteur die zich terdege documenteert voor zijn realistische verhalen.

Mooi plaatje van Dick Matena en vriendin.

Bij een vernissage hoort een hapje, een drankje en publiek.

Marc Sleen en Dick Matena. Sleen is een pak ouder dan Matena, maar dat kan je op deze foto moeilijker afleiden.

Hec Leemans naast Helena Vandersteen, dochter van Willy vandersteen, en echtgenoot Alex Wilequet die je misschien al als acteur aan het werk hebt gezien in afleveringen van tv-series. Al sinds de jaren 1950 acteert hij mee in tot nu toe ruim honderd tv-series en films, meestal in een bijrol. Voor de animatiefilm Suske en Wiske en De Texas Rakkers sprak hij de stem in van professor Barabas.

> foto's door RAYMOND LAGAE
commentaar door DAVID STEENHUYSE
— 12 december 2009