Kardinaal Danneels, Bart De Wever, Joëlle Milquet, Wendy Van Wanten, koningin Fabiola, Peter Goossens en een trits bekende babes konden woensdagavond 8 september niet komen of waren niet geïnviteerd, maar de BV's die er wel waren, poseerden gewillig of geheel onbewust voor onze lens. De locatie? De Stadsfeestzaal in hartje Antwerpen op de Meir. De aanleiding? De lancering van De Geverniste Vernepelingskes deel 6 waarin voornoemde BV's in voorkomen. De aanwezigen? Een schare bekende koppen die het doorgaans niet van hun schoonheid moet hebben... en wij.

© foto's Raymond Lagae • tekst: David Steenhuyse

 
13/09
 
 
Feestelijke voorstelling
De Geverniste Vernepelingskes 6
Aan het onthaal was het aanschuiven voor een bandje rond de pols, zo ook Jean-Pol. Voor onze fotograaf dienden deze eerste foto's nog om de belichting te testen.

De typische grijns van Merho is bij deze ook weer vastgelegd. In het nieuwe album zijn hij en zijn collega en goeie vriend Hec Leemans ook aanwezig in een verhaal dat zich afspeelt op het stripfestival van Turnhout.

Twee jaar geleden niet aanwezig in het café waar de lancering van De Geverniste Vernepelingskes 5 werd gelanceerd, maar nu wel op de mondainere locatie die de Stadsfeestzaal wel is. Je had 'm al herkend: ridder Marc Sleen. Urbanus is er niet alleen een grote fan van, hij verzamelt ook zijn albums en bezit enkele originele platen. Met Plankgas en Plastronneke poogt Urbanus zijn eigen Lustige Kapoentjes te maken.

Geen idee wat de vraag van een van de televisieploegen precies was waardoor radiopresentatrice Leen Demaré haar kruis betast. Zij kwam voor in De Geverniste Vernepelingskes deel 2.

Willy Linthout, de tekenaar van de stripreeks Urbanus, kon natuurlijk niet ontbreken. Je ziet 'm ook opduiken in het nieuwe album als signerende auteur en als winnaar van de Bronzen Adhemar op Strip Turnhout.

Twee jaar geleden liep het vol met bekende babes en Miss Belgian Beauty-kandidates die stemmen kwamen ronselen. Wie opnieuw rekende op zoveel jonge schoonheden, kwam deze keer bedrogen uit. Al zijn er nog steeds de joviale hostessen van het mannenmaandblad Ché waarin De Geverniste Vernepelingskes elke maand gepubliceerd staat.

Eigenlijk was de mooiste, de opmerkelijkste en wellicht de meest geïnterviewde BV van de avond Anne De Baetzelier, een ex-Miss België en ex-presentatrice bij vtm. Sinds ze als politica bij Lijst Dedecker is ontslagen, zit ze zonder vaste job. Voor haar is de politiek een afgesloten hoofdstuk. Misschien kan ze haar vroegere carrière weer oppikken dat te omschrijven valt als "iets in de media". Ze ziet er alleszins nog steeds presentabel uit en presenteert zich op haar website effectief als een "multilingual presenter". Zij kwam voor in het eerste deel van De Geverniste Vernepelingskes.

Iedereen die de zaal betrad, kreeg een glaasje bubbels met onderaan het glas een steentje. Dat kon ofwel een waardeloze Cubic Zirkonia zijn ofwel een echt diamantje. Bovenstaande dames waren de experts die de steentjes controleerden en de spanning erin hielden. Wij hadden geen chance. Ook niet met de steentjes.

Geen uitgebreide show van Urbanus, maar wel een hartelijke verwelkoming met de nodige grappen. Zelfs Jan Bosschaert deed zijn geestige duit in het zakje, een enkele keer door gewoon niets te zeggen. Later die avond trad stand-up comedian Raf Coppens nog op. We willen 'm nog het voordeel van de twijfel geven door het te wijten aan de slechte akoestiek, maar misschien waren we net zo goed getuige van Coppens' laatste optreden, zo zwak dat het was. Snel enkele flarden van parodieën op bekende liedjes afhaspelen, waarin onder meer werd gelachen met priesters en hun slachtoffers, en een resem imitaties van BV's waarmee je anno 2010 echt niet meer moet afkomen. Johan Boskamp, Jan Ceulemans, Louis Tobback, Jean-Luc Dehaene zijn toch opgebrand om nu nog komisch mee uit de hoek te komen? Een flauw applaus viel 'm te beurt bij het afsluiten van zijn set.

Vervolgens het poseermoment voor een tiental fotografen.

Vooraleer de welkomstspeech van start ging, moesten we even naar het toilet. Dichtbij de ingang ervan troffen we moederziel alleen Urbanus aan. Onze opmerking of hij nog van de laatste rust aan het genieten was, deed 'm zichtbaar opschrikken (hij deinsde zelfs terug). Maar hij was zich slechts aan het concentreren op wat hij wilde zeggen. Of was er toch nog een beetje plankenkoorts mee gemoeid? Een papiertje met enkele kernwoorden bieden dan steeds een houvast.

En na de foto's volgden de interviews, onder meer voor de Antwerpse regionale zender ATV.

Sven Ornelis van Q-Music is nooit om een stunt verlegen. Op dit feest hield hij zich kalm. Een van zijn exploten kan je beleven in het nieuwe album.

Van helemaal links in de linkerbovenhoek naar rechts op de achtergrond: Dirk Stallaert, Jan Bosschaert, Axel Daeseleire, Anne De Baetzelier, Urbanus en Michel Kempeneers van De Standaard.

Anne De Baetzelier (midden) en acteur/dj Axel Daeseleire (rechts).

Merho, Suske en Wiske-tekenaar Luc Morjaeu en Luk Wyns. Deze laatste vertolkte ooit Marcel Kiekeboe in de gigantisch geflopte Kiekeboe-film Misstoestanden ("te weinig Kiekeboe voor de fans en te weinig film voor de niet-fans") die enkel "over zijn lijk" (dixit Merho) op dvd mag komen. Een ontgoochelde Merho distantieerde zich volledig van de film. Morjaeu tekende ooit strips van De Familie Backeljau naar de tv-serie van stripfan en "onnoezel manneke" en Eddy Stoefs uit De Matroesjka's, Luk Wyns.

Luk Wyns kwam met zijn toenmalige vrouw Mitta Van der Maat voor in deel 3 van De Geverniste Vernepelingskes.

Luc Alloo kwam er eigenlijk een reportage draaien, maar werd zelf ook voor de camera gesleurd.

Bovenstaand koppeltje liet zich de hele avond fotograferen door meerdere fotografen en riep daarbij meermaals de vraag op waar we haar of hem van kennen. Hun namen zijn we niet te weten gekomen, maar geen van beide doet iets in de media. Het meisje zit nog op school en verbaasde zich over de vele vragen die ze kreeg of ze ook een BV is. Ook wij stelden haar namelijk die vraag.

De auteurs van De Geverniste Vernepelingskes maken soms maanden op voorhand hun strips. Inschatten of iemand op het moment van publicatie nog hot is, is een oefening in timing en visie. Neem er de eerste delen nog eens bij, je zal de BV's of de tv-programma's waarin ze te zien zijn niet allemaal meer kennen. Dieetgoeroe Sonja Kimpen is nu wel nog bekend en staat in het nieuwe album.

Tante Kaat zal wel altijd een household name blijven. Ze staat eveneens in het nieuwe album. We hielden het deze avond gelukkig proper zodat we haar niet dienden aan te spreken over een eventuele vlek op onze kleren.

Showbizz Bart, herkenbaar met het Jommekeskapsel en een YouTube-favoriet sinds hij van de trap in De Laatste Show donderde, was er als reporter. Van de nood een deugd makend, ging hij met een gesigneerd album als souvenir naar huis. Vooralsnog kwam hij niet in een album van De Geverniste Vernepelingskes voor. Dat zal er vast nog wel van komen want zelf is hij ook een societyfiguur geworden die kan worden geïnterviewd.

Sandy Blanckaert, de dochter van Will Tura (die niet echt zo heet, hoor), in gesprek met Michel Vandenbosch van Gaia. We vragen ons af of hij de op dit feest zwaar gepromote bitterballetjes van Kroket d'Anvers heeft geproefd.

Die kroketjes werden geserveerd en rondgedragen door de betere fijne vleeswaren. En zo'n opmerkingen maakten we dus niet in hun bijzijn.

Claus D. Scholz, tekenaar van De Rode Ridder, wil ook wel zo'n kroketje proeven.

Midden en rechts staan Ine en Ria, respectievelijk de dochter en de echtgenote van Merho. De auteur van De Kiekeboes verkoos om zijn nageslacht nu al in de productie van De Kiekeboes te betrekken. Hij zou niet graag hebben dat zijn dochter na zijn verscheiden niet zou weten wat te doen om de reeks verder te kunnen laten zetten.

Voor de muzikale omlijsting zorgden Dirk Stallaert en zijn broer. Op deze foto staat hij zonder bolhoed waarmee hij een tijd lang op deze avond gitaar speelde.

Dirk Stallaert en Jean-Pol broederlijk naast elkaar.

Michel Vandenbosch op de rooster gelegd door Sandy Blanckaert met Rik Torfs in het midden. De frontman van Gaia speelde mee in het eerste album van de stripreeks.

Luc Alloo en Sandy Blanckaert vormen niet alleen een team achter de schermen van een tv-ploeg. Naast de camera zijn ze ook (opnieuw) een koppel.

Om het terug stripgerelateerd te houden: Sandy stond in deel 1 van De Geverniste Vernepelingskes. Toen was ze een bekend tv-gezicht als presentatrice van de eerste editie van Big Brother... Waar is de tijd?

De inmiddels gepensioneerde tv-presentator Jan Van Rompaey bij het verlaten van de zaal. Net zoals alle andere BV's die in de stripreeks voorkomen (in zijn geval deel 1), ontving hij een luxe-editie van deel 6.

Het lijkt wel of Rik Torfs op audiëntie is bij Marc Sleen, al gaat het er gemoedelijk aan toe. We vroegen aan de vriendin van Sleen wat precies de band is tussen Sleen en Torfs. Ze antwoordde dat ook Torfs, zoals vele anderen, strips heeft leren lezen door Nero. Ondertussen hebben ze elkaar al enkele keren ontmoet. Terwijl Sleens vriendin het ons vertelde, keek ze naar Marc Sleen en kirde dolverliefd: "Mooi, hé!"

Rik Torfs kwam voor in deel 4 van De Geverniste Vernepelingskes. Hier signeert hij deel 6 van een aanwezige tijdens een heuse golf van minisigneersessies aan het einde van de avond.