De Franse uitgeverij Delcourt viert dit jaar zijn vijfentwintigjarig bestaan. Omdat het een van de enige (en laatste) uitgeverijen is waarvan de oprichter nog steeds aan het hoofd staat van de uitgeverij die zijn naam draagt, vond het Belgisch Stripcentrum het geschikt om er een expo aan op te hangen. Als bijkomende insteek wordt het reilen en zeilen van de productie van een strip uit de doeken gedaan. Aan de hand van ontwerpschetsen, scenariofragmenten, storyboards, geïnkte en ingekleurde platen, covers en alle mogelijke tussenfases van een resem Delcourt-strips volgen we het traject tot een afgewerkt album. Hiernaast krijg je een idee van de vernissage van de expo waar bekend stripvolk op afkwam.

© foto's Raymond Lagae • tekst: David Steenhuyse

 
12/02
 
 
Vernissage expo De Voetafdruk van Delcourt

En dit is 'm dan: Guy Delcourt in het prachtige decor van ons nationale stripmuseum.

Bij het talrijk aanwezige publiek bespeuren we ook Guy Decissy (tweede van rechts), een van de oprichters van het museum en ooit een naaste medewerker van Hergé.

Twee concurrenten bij elkaar. Guy Delcourt (rechts) ken je nu al. De man met hoed, die steevast witte basketsloefkes draagt, is Yves Schlirf. Hij is een grote pief bij Dargaud en behartigt onder meer de belangen van William Vance en Jean Van Hamme bij de uitgeverij. In 1981 stond hij met zijn Brusselse stripwinkel Schlirf Book aan de wieg van de moderne ex-libris bij strips. Die eer was weggelegd voor Inspecteur Canardo 1: Moord in de Berm. Heej, in 2011 vieren we dus de dertigste verjaardag van de stripex-libris.

Marvano (rechts) heeft beet.

Lastig om te interviewen, maar wel een van de belangrijkste Franse stripmakers. Meet Lewis Trondheim! Bij Delcourt publiceert hij Donjon en staat hij aan het roer van de komische stripcollectie Shampooing.

Rechts staat de weduwe van Tibet. De man met de rode sjaal is Jean Dufaux van wie we ons aanvankelijk afvroegen wat hij hier eigenlijk kwam doen. We konden ons geen reeks van 'm voor de geest halen die bij Delcourt verschijnt. Op de expo werden we er weer aan herinnerd dat Delcourt het stripfonds van de Franse literaire uitgever Robert Laffont overkocht en zo de reeks Le Bois des Vierges van Béatrice Tillier en Jean Dufaux in de catalogus van Delcourt kon verwelkomen. Deze reeks wordt in vertaling verwacht bij Silvester.

Een Nederlandse delegatie laat zich de hapjes welgevallen. Rechts ontmoeten we Silvio van der Loo. Delcourt is zo'n beetje de hofleverancier van Silvester. De lijst vertaalde strips is eindeloos.

Nogmaals Marvano.

Guy Decissy in dialoog met Jean Auquier, een van de grote verantwoordelijken van het stripmuseum.

Op elke tekentafel op de expo wordt per geselecteerde reeks documentatie, schetsen, voorstudies en diverse meer samengebracht. Lang niet alles is vertaald, maar de selectie getuigt zeker van kwaliteit.

Op grote decorstukken worden enkele coryfeeën van de uitgeverij uitvergroot. Okko is er een van want ook in het Frans is de reeks een succes.

Stripbewerkingen liggen hier broederlijk naast de originele romans zoals Kafka's Metamorfose.

Interessant om te zien. Op amper één groot vel zien we een compleet album van Aquablue als storyboard uitgetekend door Olivier Vatine. Zelfs in detail valt er veel te zien.

Een pronkstuk van de expo is dit bed van Little Nemo. De Franse vertaling van een van de integrale uitgaven is net zo groot als de originele krantenpagina's waarop Little Nemo een eeuw geleden verscheen.

Dit hoekje vat trouwens samen dat Delcourt ook het beste vanuit de VS naar het Frans vertaald. Er zijn de langlopende Star Wars-reeksen, maar ook reeksen als Hellboy en Walking Dead die hierboven als hippe nieuwe reeks broederlijk in het decor staat bij de klassieker die Little Nemo al lang is.