FOTOREPORTAGE
20 JAAR BELGISCH STRIPCENTRUM
— 10 oktober 2009 —

© De Stripspeciaalzaak • Raymond Lagae
De afbeeldingen in deze fotoreportage zijn eigendom van
De Stripspeciaalzaak
en mogen in geen geval herplaatst of gekopieerd worden zonder voorafgaande afspraak met de auteur van deze reportage.
> Contact <
Op vrijdagavond 2 oktober vierden we mee met de genodigden die present tekenden voor het feest naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van het Belgisch Stripcentrum (voorheen het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal). Tekenaars, scenaristen, uitgevers en het meisjeskoor Scala waren er ook. Volgens directeur Willem De Graeve was het de grootste opkomst ooit.


Ferry zat eerder dit jaar in de buurt van Marc Sleen toen het Sleen-museum werd ingehuldigd in aanwezigheid van koning Albert II.

Midden tekenaar Godi (Dokus, de Leerling), rechts Philippe Bercovici (Vrouwen in 't Wit).

Veel Vlamingen liepen er niet rond. Draai het of keer het zoals je wil, het museum blijft een overwegend Franstalige basis hebben. van links naar rechts houden Charel Cambré, Ivan Adriaenssens en Marc Verhaegen de eer hoog.

Ook Jean-Pol was van de partij.

Tekenaar Pierre Legein (Dampierre), Daniel Kox (Agent 212) en Jean-Pol. Van Agent 212 verschijnt dit jaar nog een nieuw album naast een resem herdrukken waarvan de coverlay-out drastisch herzien en gemoderniseerd is.

Dany (midden) in gesprek met Johan De Moor (links) en François Boucq (rechts).

Het achterhoofd van Dany (links) met daarnaast Johan De Moor en François Boucq van vooraan gezien. Zo kan je er ook beter een gezicht op plakken.

Het museum steunt voor een groot stuk op de aloude Belgische striptraditie waar een Dino Attanasio, hier met echtgenote, toch ook zijn part in heeft gespeeld.

Paul Herman van uitgeverij Glénat in discussie met Ferry.

Links herkennen we Jean-François Charles.

Rechts dan weer Antonio Cossu die voor het Brusselse Saint-Luc veel heeft betekend (en nog steeds betekent) om nieuwe generaties striptekenaars op te leiden.

Bob De Groot toonde zich meer dan tevreden nu Eppo er weer is waarin ook zijn reeks Leonardo (die hij schrijft voor Turk) opnieuw staat. Binnenkort komt een tekenfilmserie met de gekke uitvinder op de Franse tv.

Godi nogmaals met Anne-Marie De Coster, persattaché van Lombard.

Erwin Cavens van Dupuis speculeert vast over wie de winnares van K2 Zoekt K3 zal worden die de dag erop wordt gekozen. Da's van belang voor de nieuwe stripreeks van K3 waarin de naam voorkomt. De tekenaar hiervan is Charel Cambré. Het nieuwe K3-lid heet Josje, maar dat wist je vast al.

Alle respect voor Guy Decissy, een naaste medewerker van Hergé, die de mogelijkheden voor een Hergé-museum in het Brusselse onderzocht. Hergé zag dat niet zo zitten en wilde liever een museum over meerdere tekenaars. En zo ging de bal aan het rollen. Guy Decissy bekleedde een voortrekkersrol, vond het oude Horta-warenhuispand geschikt als locatie en twintig jaar geleden was de beau monde van de stripwereld erbij om het museum in te huldigen. Velen ervan leven nu helaas niet meer. Voor zijn werk kreeg Decissy meerdere bedankingen, ook in tastbare vorm.

Ook Dany's vrouw is een opmerkelijke verschijning. Zij inspireerde haar man voor het personage Duifje Vleugelslag.

Een alomtegenwoordige Dany (rechts) in gesprek met Yves Sente die ondertussen de scenarist is van nieuwe albums van Thorgal, Blake en Mortimer en XIII waarvan in 2010 een nieuw deel verschijnt.

Een feest met een dergelijke allure wordt in de loop van de vroege avond onderbroken door een reeks speeches over de totstandkoming en de impact van het museum. Directeur Willem De Graeve (uiterst rechts) en de burgemeester van Brussel, stripliefhebber Freddy Thielemans (midden), vergeten de aanwezige Vlamingen niet door hen (gedeeltelijk) in het Nederlands aan te spreken. Hoedanook gaan hun woorden compleet verloren in het zeer luide geroezemoes van enkel honderden aanwezigen.Om je een idee te geven van het publiek. Krijg die maar eens allemaal stil! Sissende ssstttt's werken amper. Alleen wanneer Guy Decissy het woord neemt, is het een moment lang stil. Decissy wilde niet zo veel weten van de moderne technieken (zoals een simpele microfoon) en meende dat zijn stem dragend genoeg zou zijn. Maar dat was toch verkeerd gedacht.

Na de speeches was het tijd voor muziek. Plots stond een twintigtal meisjes van het meisjeskoor Scala uit volle borst te zingen. Het doet een mens wat als twintig meisjes "Ik hou van u. Geef me een kus" zingen terwijl je niet ver van hen staat. Onze lippen waren bijna getuit.

Wie is de grootste vedette in stripland? Neem het van ons aan dat die titel gaat naar Jean Van Hamme. Verschillende aanwezigen hoorden we anderen aanstoten met opmerkingen als "Kijk eens, da's de man die al die verhalen schrijft van Largo Winch en Thorgal en XIII". Op de foto iemand die de successcenarist om een handtekening durfde te vragen.

Lucas Reynaert (links) is werkzaam voor Belga en geldt er als de stripspecialist. Aan hem en aan Daniel Couvreur van de krant Le Soir werd gevraagd om per jaar in het bestaan van het BSC een markant album te kiezen. Over deze albums loopt nu een grote expo. Download hier een pdf met een voorstelling van de albums.

> foto's door RAYMOND LAGAE
commentaar door DAVID STEENHUYSE
— 10 oktober 2009