Tanguy en Laverdure 31
COMPLEET VERHAAL
Tanguy en Laverdure 31
KLIK
voor andere strips van
Frédéric Zumbiehl


KLIK
voor andere strips van
Patrice Buendia
TANGUY EN LAVERDURE 31
Zanddiamanten

Sébastien Philippe + Frédéric Zumbiehl / Patrice Buendia
Arboris | 48 p. | € 8,95 (SC) • € 18,95 (HC)
Zonnige toekomst
Er zijn genoeg reeksen waar minimaal eenendertig albums van zijn verschenen. Naarmate de albums vorderen, wordt de kwaliteit vaak minder en treedt er een vorm van bloedarmoede op. Bij Tanguy en Laverdure vinden we de verhalen uit de integrale uitgaven beduidend beter dan de vijf albums die door Jean-Claude Laidin zijn geschreven. Verschillende tekenaars zijn de revue gepasseerd en de tekeningen van Yvan Fernandez konden ons bekoren, die van zijn collega’s een stuk minder. Het nieuwe team dat voor een herstart moet zorgen, bestaat uit Frédéric Zumbiehl en Patrice Buendia die voor het verhaal instaan en het grafische deel wordt verzorgd door Sébastien Philippe.

Zumbiehl kennen we al als schrijver van collega-piloot Buck Danny en Buendia heeft meegewerkt aam het tweede deel van de Buck Danny-special Blackbirds. Ook staat hij in voor de tot op heden prima ontvangen reeks "Classic" Tanguy en Laverdure. Beide heren zorgen voor een sterk verhaal dat zich afspeelt in het bevriende koninkrijk Dahman, een fictief land in het Midden-Oosten waar de koninklijke familie westerse vrijheden toestaat, maar waar het buurland andere gedachten heeft. De confrontaties spelen zich niet alleen in de lucht af, maar ook binnen de heersende familie spelen tegenstrijdige belangen een rol. Tanguy en Laverdure dienen zich staande te houden terwijl ze de belangen van hun thuisland moeten bewaken.

Wat dit album een extra diepgang geeft, is de wisselwerking tussen beide piloten. Laverdure zit voor eeuwig opgescheept met het uiterlijk dat Albert Uderzo hem heeft meegegeven, maar de cartooneske kanten zijnhier wel een stuk minder. Ook zijn eeuwige blunders worden ons bespaard, behalve de onhandigheid met de controller van een spelcomputer. De tijd van uitglijden over een bananenschil of emmer met verf is verleden tijd. Zoiets werkte enkele decennia geleden misschien nog op de lachspieren, maar tegenwoordig is dat eerder stompzinnig dan grappig. Dit keer zijn onderlinge irritaties tussen beide heren een goede aanvulling op het verhaal. Tanguy heeft moeite met de onhandigheid van Laverdure en omgekeerd vindt hij Tanguy een hautaine betweter met weinig humor.

Tekenaar Sébastien Philippe levert verdienstelijk werk af. Zijn tekeningen zijn zeer gedetailleerd en de actiescènes zien er realistisch uit. Wat wel nog voor verbetering vatbaar is, zijn de camerastandpunten wanneer een personage naast zich kijkt. Voor de oplettende lezer rijdt er een auto rond met als kenteken Uderzo en in een winkeltje zijn voetbalshirts te koop met de namen van Jean-Michel Charlier en Jijé, vroegere auteurs van de luchtvaartreeks.

Als de komende albums net zo straf zijn als deze, dan vliegen Tanguy en Laverdure een zonnige toekomst tegemoet.
DAI HEINEN --- januari 2021

Lees ook deze vorige besprekingen of raadpleeg ons archief: